A Morgan Stanley elemzői szerint a részvénypiac még produkálhat egy utolsó rallyt a nyáron és az év második felében tetőzhet. Azonban ennek a bikapiacnak már korlátozottak a lehetőségei - idézi a CNNMoney Andrew Sheets-et, a befektetési bank szakértőjét. Szerinte egy csomó olyan tényező, amely eddig kedvezett a részvények áremelkedésének, most a negatívabb hatásoknak adta át helyét.

A hangsúly Washingtonban az adócsökkentésekről a kereskedelmi háborúra tevődött át, a globális gazdaság növekedése várhatóan lassulni fog és a jelek szerint a Fed is a kamatemelések ütemének felgyorsítására készül. Az, hogy ezek a tényezők egyszerre változnak azt eredményezik, hogy a részvénypiacnak nem csak egyszerűen kedvezőtlenebb környezetben kelljen teljesítenie, a környezet alapjaiban változott meg - tette hozzá a szakember.

Itt a kilencéves ciklus vége

A 2009 óta tartó emelkedés során az S&P 500-as részvényindex az év elejére több, mint megnégyszerezte értékét. Az azóta bekövetkezett korrekció során a befektetők többsége azt próbálja meg kitalálni, hogy vajon az év elején beállított csúcsok az utolsók voltak-e ebben a piaci ciklusban, vagy lesznek e még mostaninál is magasabban a részvényárfolyamok.

A Morgan Stanley szakértői szerint ha nem is az év eleji értékek jelentették a csúcsot, a piac jelenleg egy tetőzési folyamat közepén jár. E folyamat során először a vállalati hitelezés, majd a kötvénypiac, s végül a részvénypiac állítja be ciklikus csúcsát. Sheets szerint a vállalati hitelpiac januárban járhatott a csúcson, ezt a részvénypiaci csúcs jellemzően 12 hónappal szokta követni.

Az év eleje óta tapasztalt magasabb volatilitás a piacon nem egyfajta aberráció eredménye, hanem természetes velejárója a tetőépítésnek - tette hozzá a szakértő.

Nem csak a Morgan Stanley az egyetlen, ahol a részvénypiaci csúcs közelségét gyanítják a szakértők. A Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérésében a 223, összesen 643 milliárd dollár befektetéséért felelős portfólió menedzser 19 százaléka úgy véli, a részvénypiac már túl van csúcsán, közel 60 százalékuk szerint idén lesz a csúcsbeállítás.

A fotó forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!