A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 0,3 százalék, az S&P-500 index 0,5 százalék, a Nasdaq Composite index 0,8 százalék nyereséget mutatott. Mindhárom index új rekordot állított be a nap folyamán.

Az S&P-500 index ma ért el először 2700 pont feletti értéket. Az előző 2600 pontos kerek határt tavaly november végén haladta meg.

Az árfolyam-erősödést jó makrogazdasági adatok segítették szerdán: az ISM feldolgozóipari teljesítménymutatója a várakozások felett 59,7 pontra emelkedett az előző havi 58,2 pontról. Novemberben rekordot ért el az építőipari beruházások volumene az Egyesült Államokban.

Az erősödést a technológiai szektor vezette a félvezetőipari vállalatok részvényeinek köszönhetően. A technológiai szektor az elmúlt év végén nagy profitkivételnek esett áldozatul, mostanra azonban ismét kedvelt befektetési célponttá vált. Tavaly az ágazat mutatója 36 százalékkal erősödött, miközben az S&P-500 index húsz százalékkal.

Az  Advanced Micro Devices mikroprocesszor gyártó cég részvénye szerdán több mint hat százalékkal erősödött piaci ellenfele, az Intel processzorainál felfedezett biztonsági rés miatt. Az Intel részvénye két százalékkal gyengült. Az Nvidia képfeldolgozó processzor gyártó cég részvénye öt százalékkal erősödött.

Az olaj ára a keddi után szerdán újabb két és fél éves csúcsot ért el, beárazva az iráni zavargások kockázati prémiumát. Az amerikai WTI nyersolaj ára 1,89 százalékkal 61,51 dollárra, a Brent 1,61 százalékkal 67,64 dollárra emelkedett hordónként.

A dollár erősödött, az eurót 0,25 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2028 dolláron. Az arany ára 0,12 százalékkal 1317,70 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!