Ideje felkészülni egy akár komolyabb korrekcióra is a részvénypiacokon - idézte lapunk január közepén Craig Johnson, az egyik nagy amerikai befektetési bank vezető technikai elemzőjét. Azóta egyre több szakember állítja: középtávon egy kisebb összeomlás várható a vezető piacokon. Többségük ezt 20-30 százalékos korrekcióra becsüli az elmúlt időszak bikapiaca után.

Két hangos vélemény van, hogyan lehet elkerülni azt, hogy a tőzsdék esésén komolyan veszítsenek a befektetők. Az új divathullám, a kriptovaluták hívei mindenkit arra biztatnak, hogy vásároljanak minél több blockchain technológián alapuló (ál)fizetőeszközt. Táboruk legismertebb képviselője a 19 éves Erik Finman, aki azzal vált híressé, hogy a nagyanyjától kapott 1000 dollárból vett kriptovalutákat és mostanra dollármilliomos lett.

A konzervatívabb, vagy ismert befektetők és elemzők viszont mindenkit óvnak az ICO-któl, kriptovalutáktól és a blockchaines befektetésektől. Az olyan történésekre mutogatnak, mint a tavaly év végi bitcoinzuhanás, amikor a közel 20 ezer dolláros árfolyamról január elejére már 10 ezer dollár alá esett az árfolyam. De csütörtökről péntekre fordulva is hasonló folyamatokat lehetett megfigyelni: a Business Insider szerint 24 óra alatt 100 milliárd dollár vándorolt ki a kriptovaluták piacáról. De épp az elmúlt időszak nagy kilengései miatt, korai még temetni a megváltónak kikiáltott digitális befektetéseket: jöhet visszapattanás a piacokon.

Ettől még lehet nyerni

Van viszont egy biztos befektetés, amellyel művészet lesz bukni - állítja több szakértő, köztük az olyan nagy elemzőközpontok vezetői, mint Goldman Sachs vagy a DoubleLine. Nem másra gondolnak, mint az árupiaci termékekre, különösen a digitális piachoz és az elektromos autózáshoz kapcsolódó nyersanyagokra.

Amikor a dollárnak rossz éve volt, azt általában még két-három rossz év követi - kezdte el magyarázatát január végi elemzésében Jeffrey Gundlach, aki szerint idén a gyenge amerikai fizetőeszköz miatt a legjobban azok járnak, akik a fémekbe fektetik pénzüket.

"Teljesen igaz, hogy bár 2017 folyamán az olajárak és a dollár közötti korreláció gyengült, de a kapcsolat még mindig szoros. Ráadásul a kapcsolódás egyre erősebb az árupiacokon" - foglalta össze a DoubleLine ügyvezetője a CNBC-nek, hogy szerinte, ha a dollár gyengül, a termékek ára felmegy.

A szakember szerint az elkövetkezendő időszakban az amerikai valuta nem fog erősödni, így a legjobb és legbiztosabb befektetés a közeli jövőben a réz, a palládium, de legújabban az arany és a platina lehet. Ennek oka, hogy mindegyik árfolyama érdemben emelkedett az elmúlt félévben.

A réz lehet az egyik legnagyobb nyertes: a GoldmanSachs az elkövetkező 12 hónapban azt várja, hogy eléri a 8000 dolláros tonnánkénti árfolyamot (pénteken 7000-7200 dollár között kereskedtek vele). A palládium lendülete pedig továbbra sem lanyhul: pénteken 17 éves csúcson, 1069,50 dollárt kereskedtek unciájával. Kiegyensúlyozottabb kereskedésre számítanak, az éves átlagos árfolyama vélhetően az 1200-1250 dolláros sávban mozog majd 2018-ban.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is írt, az elektromos autózás terjedése miatt növekvő pályán maradhat a kobalt, a magnézium és a lítium árfolyama is.

Az alapkezelőknél tehát érdemes lehet árupiaci termékeket keresni.

Van, aki óva int

Nem osztja az árupiaci termékekért való lelkesedést a Wells Fargo bankház: ők medvepiacot jósolnak a területen a CNBC egy másik írása szerint. Jóslatukat azzal magyarázzák, hogy a tartósan alacsony dollárárfolyam hosszú távon jellemzően lehorgonyozza az árupiacokat is.

A fotó forrása: Pexels/Mikes Photos.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!