A Dow Jones ipari átlaga 1,2 százalékkal, 122 ponttal 10 566 pontra emelkedett, a Nasdaq 1,5 százalékkal 2326 pontig erősített, míg az S&P 500 index 1,4 százalékkal 1139 pontig kúszott föl.

A bizakodó hangulatot megalapozta a pénteki nyitás előtt ismertetett havi munkaerőpiaci jelentés, amely a vártnál jobb helyzetet mutatott. A munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban kormányzati adatok szerint 9,7 százalék lett februárban, ami egy tized százalékponttal kedvezobb az elorejelzésekhez képest; a foglalkoztatottak száma 36 ezer fővel esett ugyan, ez azonban így is jóval kedvezőbb az elemzok 68 ezer fos várakozásánál.

Ezúttal az európai hírek is támogatást adtak az emelkedéshez. Míg a görög parlament megszavazta a költségvetési hiánycsökkentés szempontjából jelentős, 4,8 milliárd eurós megszorító csomagot, addig Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter, az unió pénzügyminiszteri tanácsának vezetője úgy nyilatozott, "Görögország nem marad egyedül".

George Papandreou görög miniszterelnök egyébként pénteken kezdte meg ötnapos diplomáciai körútját, amelynek részeként az európai nagyvárosok mellett Washingtonba is ellátogat.

Ázsiából, pontosabban Japánból is inkább kedvező impulzusokat kaptak az amerikai tőzsdei befektetők, a Nikkei értesülése szerint ugyanis a Bank of Japan további monetáris enyhítésre készül. Kínában pedig az élénkítő költések fokozatos leépítését jelző költségvetési tervet ismertetett a kormányzat.

A kereskedés utolsó szakaszában ismertette a Fed a januári lakossági hitelállományra vonatkozó statisztikáját, amely meglepetésre egy év után ismét bővülést jelzett. Ez lendületet adott a pénzügyi szektort képviselő cégek árfolyamának.

A DJIA emelkedését három óriáscég húzta, az egyaránt 3 százalék fölött dráguló American Express, az Alcoa és a Boeing. A Nasdaqon az Apple vitte a prímet. A cég bejelentette, hogy április 3-án az egyesült államokbeli boltok polcain is elérhető lesz iPad nevű hordozható számítógépe.

Közben a dollár valamelyest gyengült az euróval szemben, az euró/dollár ismét 1,36 fölé kúszott. Az árupiacokon is többnyire nőttek az árfolyamok, az olaj határidős jegyzése például a 82 dollárt is elérte, később azonban valamit veszített ebből a szintből. Mindezt úgy, hogy a csütörtöki jelentés szerint a vártnál kisebb mértékben zsugorodtak a készletek a megelőző héten.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!