Érthetetlen, hogy míg a részvények historikus összehasonlításban rendkívül olcsók, az emberek mégis inkább a minimális hozamot biztosító államkötvényekben és kincstárjegyekben parkoltatják pénzüket - fejtette ki véleményét a CNBC-nek a Blackrock vezetője. Nem félek a kötvényektől, azonban ha a könyvelőm engedné, akkor az összes megtakarításomat részvényekbe helyezném a jelenlegi helyzetben - bizonygatta.

Minden olyan, ami 3 százaléknál kevesebb hozamot biztosít egy évben, nem éri meg befektetésként - mondta. Ha négy évvel ezelőtt elmentünk volna egy hosszabb nyaralásra és onnan napbarnítottan megtértünk volna, akkor a piacot pontosan ugyanott találnák, ahol négy évvel ezelőtt járt.

A környezet egyébként egyre kedvezőbb a vállalatok számára. Az olajárak esnek, a cégek megerősödve kerültek ki a válságból, tele vannak készpénzzel. Ez utóbbival az egyedüli probléma, hogy a cégek nem beruháznak. Ha valaki eközben a szuverén államadósságok miatt aggódik, akkor a pénze jobb helyen van erős részvényekben és jó vállalati kötvényekben, mint az államkötvénypiacon.

A Blackrock egyébként távol tartja magát a perifériás eurózóna tagállamok államkötvény piacától. Figyelmeztette a politikai döntéshozókat, hogy a nagy intézményi befektetők nem fognak visszatérni ezen piacokra mindaddig, amíg nem sikerül tartós megoldást találni ezen országok problémáira. Úgy véli egyébként, hogy az adósság problémák fertőzést is fognak okozni, azonban kezelhető mértékben. Nagyon erős a kapcsolat az európai államkötvénypiac és az európai bankrendszer között, így az unió nem engedhet meg egy csődöt - mondta a szakember.

A következő nagy kihívás Európában a szociális ellátórendszereket érik majd - fogalmazott. Ez akár újabb válsághoz is vezethet, s a bankároknak és a politikusoknak együtt kell dolgozniuk a megoldáson. Ez pedig veszélyes egyveleg. Azt kérjük Görögországtól és Írországtól, hogy csökkentsék jelentősen állampolgáraik életszínvonalát, ugyanakkor a kötvényesek pedig az utolsó centig minden kamathoz hozzá akarnak jutni. Ez nem fog menni, s végül a kötvényesek bukhatják a legnagyobbat, hiszen végül Izland is képes volt csődbe menni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!