Nem kevesebb, mint 100 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) tervez eladni az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már az első héten - derül ki a tőzsde holnapján megjelent kibocsátási tájékoztatóból. A sokáig "nemzeti kötvény" néven emlegetett értékpapír első sorozatát június 3-7. között lehet majd jegyezni, a kibocsátás napja 2019. június 11. lesz, a lejárat 2024. június 11.

A kamat állampapírban jön

A névértéke mindössze egy forint lesz, vagyis bármilyen kis összeget be tud fektetni, aki akar. Az első kamatfizetés most december 11-én esedékes, 1,75 százalékot kapnak akkor a befektetők, a többi kamatfizetés minden év június 11-én várható.

A befektetők nem pénzben, hanem állampapírban (MÁP Plusz) kapják majd meg a kamatot. A kamatfordulók után azonban néhány napon át vissza lehet váltani az állampapírokat 100 százalékos árfolyamon.

Sok helyen kapható

A MÁP Plusz ismertetőjéből kiderül az is, hol lehet majd kapni az értékpapírt. Összesen nyolc bank (CIB, Gránit, K&H, Takarékbank, OTP, MKB, Raiffeisen és az UniCredit), három brókercég (Concorde, Equilor, Erste), valamint a Magyar Államkincstár forgalmazza majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a postákon is lesz ilyen állampapír, oda valószínűleg a Takarékbank révén jut el az értékpapír. A MÁP Pluszt nem csak a magyaroknak, de külföldieknek is jó befektetés lehet, mivel az ismertető szerint devizakülföldi magánszemélyek is megvásárolhatják majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!