BUX
40021

Minden várakozás felett a Richter (javított)

Az elemzői várakozások átlagánál jó 35 százalékkal magasabb, 26,8 milliárdos nettó profitró jelentett ma a Richter Gedeon Nyrt. A gyógyszertársaság - várhatóan az árfolyamra is pozitívan ható - kiugró eredménye a gyenge forint miatt elért magas, közel 9 milliárdos pénzügyi eredmény mellett a kiváló amerikai értékesítési adatoknak, a vártnál kevésbé visszaeső orosz piaci értékesítésnek és egy mérföldkő fizetésnek köszönhető.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 08:58

Közel 74 milliárdos árbevételével és 17,7 milliárdos üzleti eredményével újabb kiváló negyedévet tudhat maga mögött a legnagyobb magyar gyógyszergyár. Az első negyedévi jelentős visszaesés után a második negyedévben nagy lendületet kapott az amerikai értékesítés a drospirenone iránti megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően.A Forest Laboratories-től ebben a negyedévben is érkezett mérföldkő kifizetés, amelynek összegét a cég ugyan nem hozza nyilvánosságra, de az eredménykimutatásból és az elemzők becsléseiből következtetve mintegy 2 milliárd forintra tehető.

A második negyedévben is folytatódott a magyar piac jó  teljesítménye. Az itt elért 8,6 milliárdos forgalom mellett a gyorsjelentés kiemeli, hogy mind az orvoslátogatói díj, mind a 12 százalékos a gyógyszergyártókat termelő adó a jelentős kutatás fejlesztési ráfordítások miatt visszaigényelhető lesz a menedzsment megítélése szerint.

A rendkívül jól sikerült első negyedév után a második már inkább csak a szokásos teljesítményt hozta az orosz piacon. Mivel a tavalyi második negyedév kiugróan magas forgalmat hozott a gyógyszernagykereskedő előrehozott vásárlásainak kövekteztében, a mostani negyedév mintegy 10 százalékos visszaesést mutat.Ezzel együtt a teljes idei félévet hasonlítva idén még mindig 7 százalékkal növelte forgalmát a Richter forintban számolva (euróban számolva dupla ennyi a növekedés). A FÁK piacon egyébként a legkiválóbb teljesítményt ebben a negyedévben az egyéb országok - Kazahsztán, Üzbegisztán, Belorusszia - érték el, a tavalyi 11,5 millióról 18,8 millióra nőtt forgalommal.

A közel 9 milliárdos pénzügyi eredményt a Richter hatalmas készpénzállományának - ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot, aminek felét hagyományosan devizában tartja a társaság - és a devizás követelései magas arányának köszönheti. A gyógyszercék a 290 forint közelében záró forintárfolyam miatt könyvelhette el ezt a hatalmas nyereséget, amiből mintegy 4 milliárd forint ráadásul realizált tétel.

Összességében a Richter részvényeseinek minden oka megvan az örömre a gyorsjelentés kapcsán. Az elemzők által eddig viszonylag magasnak tartott - és az originális kutatások várható eredményeivel magyarázott - részvényárfolyamra pozitív hatással lehet a mai gyorsjelentés.