A Footsie 0,3 százalékkal ismét 6000 pont alá süllyedt, a CAC 40 index 0,2 százalékkal gyengült, míg a DAX hajszálnyi emelkedéssel fejezte be a hétfőt.

A szektorok között a bankok a leggyengébben szereplő részvények között voltak, míg a gyógyszerpapírok a Johnson&Johnson akvizíciós terveivel kapcsolatos hírekre többnyire drágultak.

A befektetőket azonban elsősorban továbbra is az eurózóna kilátásai foglalkoztatják. A devizaunió tagországainak pénzügyminiszterei hétfőn az európai stabilitási eszköz (EFSF) hatékonyabbá tételéről értekeznek, azonban konkrét eredményt egyelőre nem sokan várnak.

Már csak azért sem, mert az álláspontok igencsak eltérőek: míg Berlin egyelőre kitart amellett, hogy nem kell emelni az EFSF keretösszegét, ám Christine Lagarde francia pénzügyminiszter azt nyilatkozta a hét végén, hogy az alap bővítése része a teendőkről folyó tárgyalásoknak.

Egy tengerentúli hír a szünnapon is átjutott az európai befektetők ingerküszöbén. Ismét egészségügyi szabadságra megy Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója; a hasnyálmirigy rákkal küzdő Jobs két éven belül így már második alkalommal hagyja el a fedélzetet. A fontosabb, stratégiai jellegű döntésekben a kezelések időtartama alatt is részt vesz majd a legendás cégvezető.

A piac hétfőn reagált arra a hírre is, miszerint részvénycsere ügylet keretében olaj- és gázmezők közös feltárásáról szóló megállapodást jelentett be péntek este Londonban a Rosznyeft legnagyobb orosz olajtermelő vállalat és a BP brit olajtársaság; a BP drágult a hírre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!