Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az októberi, várakozásoknál jobb amerikai munkaerő piaci adatok megtették a hatásukat a befektetői hangulatra. A Bank of America Merrill Lynch közös alapkezelői felmérése szerint a megkérdezettek immár 81 százaléka van azon a véleményen, hogy a Fed decemberben megkezdi a kamatemeléseket, egy hónapja még csak 47 százalékos volt ez az arány.

Ennek megfelelően alakultak a pozicionáltságok is, az amerikai dollár vásárlása, a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei, az eurózónás részvények, a bankrészvények és a japán részvények vásárlásával voltak elfoglalva a befektetők az elmúlt egy hónap során, miközben tovább csökkentették a kezelt portfóliók kitettségét a feltörekvő piacok irányában - írja a Barron's.

Ugyanakkor úgy tűnik, lassan annyira túlzsúfolttá kezd válni a dollárpiac, hogy az már könnyen a másik irányba sülhet el, amikor tényleg elérkezik a kamatemelés ideje. A felmérés szerint már a megkérdezettek nettó 32 százaléka súlyozza felül a dollárt a portfóliókban, népszerű még az árupiaci termékek és a feltörekvő piaci részvények alulsúlyozása.

euró/dollár órás
Kép: Alfatrader

Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája szerint annyira erős a meggyőződés az amerikai szigorításban és az európai lazításban, hogy ez korlátozza az eszközárak további emelkedési potenciálját. Ez igaz lehet mindaddig, amíg valamilyen fejlemény el nem homályosítja a Fed szigorításának várható hatásait.

Az alapkezelők körében hatalmasat ugrott a részvények népszerűsége, most a szereplők nettó 43 százaléka súlyozza azokat felül, ez 17 százalékpontos emelkedés októberhez képest.

Visszatért valamelyest a bizalom a világgazdaság növekedési kilátásait illetően, s a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak is enyhülni látszanak. A kínai piacon is aktív alapkezelők semleges állásponton vannak az ázsiai ország növekedési kilátásait illetően, ez egy év óta a leginkább pozitív hozzáállás a felmérésben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!