Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,07 százalékos napi visszalépéssel 1287,19 ponton zárt, 13,51 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.

Németországban váratlanul lassult az infláció és nőtt a munkanélküliség ebben a hónapban a szerdán megjelent első becslések szerint. Az Európai Bizottság e havi felmérése szerint az általános gazdasági bizalom tovább javult októberben az euróövezetben, de lassabban, mint a korábbi hónapokban. Az euróövezeti kiskereskedelem e havi teljesítménymutatója öt hónapja nem látott gyengülést jelzett. Mindehhez képest nem lelkesítette fel a befektetőket az, hogy a spanyol gazdaság a harmadik negyedévben kiemelkedett a recesszióból, kilenc negyedévi visszaesés után.

Az autóipari részvényeknek mindazonáltal segített a Volkswagen és a General Motors jó negyedéves beszámolója, és a bankrészvényeknek is jót tett az Erste eredményközlése, annak dacára, hogy profitja a vártnál jobban csökkent. Részvényeit az emelte meg, hogy a romániai adósoknak köszönhetően csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a bankcsoport eszközállományában.

A tengerentúli hírek ezúttal is többnyire rosszak voltak. Az Egyesült Államokban a magángazdasági foglalkoztatás hat hónapja leglassabban és a várakozástól is elmaradón nőtt októberben. Az infláció szeptemberben kissé gyorsult, de a maginfláció változatlan maradt, rácáfolva a növekedést jósló előrejelzésekre. A friss adatok közül csak a jelzálogkölcsön-igénylések múlt heti alakulásáról szóló magánfelmérés mutatott némi javulást, miután a korábbi visszaesés hatására csökkentek az idén nekilódult piaci kamatok.

Az összkép, háttérben az elhúzódó amerikai költségvetési és adósságplafon-vita sötét árnyával, megerősíti a befektetők várakozását, hogy a Fed enyhítő pénzügypolitikája egyelőre változatlan marad. Mégis némi óvatosság előzte meg a Fed szerda estére várt közleményét, amelyből esetleg következtetni lehet arra, meddig is folytatódhat változatlan ütemben a mennyiségi enyhítés.

Csütörtökön a brit fogyasztói bizalomról és a lakásárakról, a német kiskereskedelemről és fogyasztói hangulatról, az euróövezeti munkanélküliségről és inflációról, az amerikai munkanélkülisegély-igénylésekről és az amerikai Középnyugat feldolgozóipari teljesítményéről érkeznek adatok, statisztikák.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 2,97 pontos, 0,04 százalékos javulással 6777,70 ponton, május 22-e óta ismét a legmagasabban zárt, 14,92 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén.

A frankfurti DAX-30 11,77 pontos, 0,13 százalékos mínusszal 9010,27 ponton végzett, 18,36 százalékkal az év végi értéke fölött. Ez a mutató történetének második legjobb eredménye a kedden elért új rekordja után.

Párizsban a CAC-40 3,98 ponttal, 0,09 százalékkal 4274,11 pontra gyengült, 17,39 százalékkal meghaladva a múlt év végi értékét. Tavaly 15,23 százalékkal nőtt.

A milánói FTSE MIB-40 0,47 százalékot, a madridi IBEX-35 0,86 százalékot vesztett, az athéni ASE tőzsdemutató 0,63 százalékot nyert.

Varsóban a WIG20 0,82 százalékkal 2553,51 pontra gyengült, a Mol 1,17 százalékkal 212,00 zlotyra esett.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,05 százalékkal, az S&P 500-as 0,16 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,25 százalékkal volt az előző záró alatt.

Az euró megszilárdult a Fed közleményére várva, 1,38 dollár alatt 0,15 százalékkal többet ért a bankközi piacon, mint kedd este. Svájci frankban, 1,23 frank fölött, 0,14 százalékkal kevesebbe került.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj estefelé hordónként (159 liter) 109,43 dollár volt, 42 centes napi árnyereséggel. A gázolaj tonnánként 6,50 dollárral 929,50 dollárra, a normál benzin gallononként (3,78 liter) 0,0233 dollárral 2,6331 dollárra drágult az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1354,75 dollár volt a keddi késői 1346,16 dollár helyett azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!