Mindenki a nagy robbanást várja - fordítva sülhet el

Elképesztő mértéket kezd ölteni az optimizmus az amerikai kisbefektetők körében, de a profik azért óvatosabbak. A túlzott derűlátás veszélyes is lehet.
Lovas-Romváry András, NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 19:35
Fotó:

Elképesztően széles hangulati változáson mentek át augusztus vége óta az amerikai befektetők. A nyár végén a jelek szerint mindenki attól rettegett, hogy a szabadságolási időszak elmúltával nagy esés jöhet a tőzsdén, s mivel ez nem érkezett meg, néhány hét alatt durván optimistává váltak a befektetők. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség legfrissebb adatai szerint a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést váró befektetők aránya 50 százalék fölé növekedett, míg az áresésre tippelők aránya 24,3 százalékra csökkent.

Ezzel az optimisták és pesszimisták arányát reprezentáló úgynevezett bull/bear arány elképesztően szélsőséges optimista tartományba ugrott, egészen 2,094-ig. Ilyen optimizmusra az amerikai kisbefektetők körében az elmúlt négy évben mindössze öt alkalommal volt példa, ebből kétszer 2007 elején, a 2007. őszi piaci csúcsnál, a 2008-as bear-market rally végén és idén január elején, a görög válság kirobbanása előtt. Míg az első két érték kialakulása után már csak mintegy 3 százalékot volt képes emelkedni az S&P-500-as index több hónapon keresztül, a másik három esetben pedig egyértelműen lokális vagy pedig elsődleges piaci csúcs alakult ki a legnagyobb részvénypiacon.


A hatalmas optimizmus már csak azért is érdekes, mert négy héttel ezelőtt még a szélsőségesen pesszimista tartományban volt az összes hangulati mutató, ilyen nagy kedélyváltozást ilyen rövid időn belül ritkán tapasztalni az amúgy egyébként meglehetősen volatilis indexnél. A másik felmérés, a profi hírlevélírók által ajánlott pozicionáltságból számolt Investor Intelligence Services bull/bear arány eközben minimális mértékben, 1,13-ra emelkedett, ez még korántsem szélsőséges optimizmust mutató tartomány. Ez a felmérés azonban kevésbé volatilis, s mivel sok hírlevélíró csak havonta egyszer ad ki új előrejelzést, ezért ha kitart a jó hangulat, csak a hó végén várható, hogy követik a kisbefektetőket a derűlátásban.

Egy másik, naponta előállított mutató, az S&P-500-as indexre kereskedők körében készülő DSI Index szerint az S&P-500-tól áremelkedést váró traderek aránya 82 százalékra emelkedett, ami szintén a szélsőségesen optimista hangulatot jelzi. A mutató ilyen magasan utoljára április közepén állt, a piac csúcsán 92 százalék volt a további áremelkedést várók aránya.


A hangulati felméréseket általában kontraindikátorként használják a technikai elemzők, s amikor szélsőségesen optimistává válik egy termékkel kapcsolatban a piaci szereplők megítélése, akkor az adott termék árfolyamában általában lokális csúcs alakul ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK