A kötvényaukción látott kereslet összességében kissé alacsonyabb volt mint két hete, de a lejáratok szerinti megoszlás kiegyensúlyozottabb volt. Ennek köszönhetően a 60 milliárdra hirdetett 3, 5 és 10 éves (délelőtti) aukciókon összesen 78,5 milliárdnyi kötvényt adott el az ÁKK, míg két hete csak 65-öt. Akkor és most is az 5 éves papírok voltak kiugróan népszerűek.

A 3 éves papírokból az elsődleges piaci szereplők 49 milliárd forint értékben kívántak vásárolni, ami két és félszeres túljelentkezést jelent. Az ÁKK így a tervei felett, 25 milliárd forintnyi forrást vont be 2,99 százalékos átlaghozam mellett. Ez 6 bázispontos csökkenést jelent mind a két héttel korábbi, mind a tegnapi másodpiaci referenciához képest nézve. A minimum és maximumhozamok rendkívül szűk, két bázispontos eltérést mutattak pusztán.

A népszerű 5 éves papírok esetében a piaci lefedettség egészen majdnem háromszoros volt, és így az adósságkezelő a tervezett 25 milliárd helyett 33,5 milliárd forintot vont be. A átlagos hozamszint így 3,23 százalék lett, ami 15 bázisponttal alacsonyabb a korábbi aukcióhoz képest, sőt 6 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci árazásnál is.

A 10 éves kötvények esetében az ÁKK 20 milliárd forintnyi forrást vont be, 5 milliárddal többet, mint amennyit meghirdetett. Az átlaghozam 4,23 százalék lett, ami 15 bázisponttal alacsonyabb a június 26-i aukcióhoz képest, sőt 5 bázisponttal kevesebb a másodpiaci jegyzések tegnapi záróértékénél is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!