A Dow Jones Industrial index ismét a 10 000 pontos lélektani szint felett billeg, az S&P 500-as pedig az utóbbi hónapok technikailag legfontosabb szintje, az 1040-1050-es régió felett egyensúlyoz. A feszültséget a jelek szerint minden befektető érzékeli az Egyesült Államokban, s ennek megfelelően szinte mindenki nagy esést lát a lelki szemei előtt, ami a piac szempontjából jó. Minden hangulati felmérés kezd a szélsőségesen pesszimista régióba elmozdulni, olyan tartományokba, amelyek leginkább a piaci mélypontokon jellemző.


Az Investor Intelligence Services profi tőkepiaci hírlevélírók várakozásai alapján készített felmérésében egy hét alatt további 3,4 százalékponttal csökkent az áremelkedést várók aránya, 36,7-ről 33,3 százalékra, míg az áresésre tippelőké enyhén emelkedett, 31,2 százalékra 31,1 százalékról. Ezzel a bull/bear arány 1,07-re csökkent 1,18-ról. Ez még nem a legnagyobb szélsőség, igazi mélypontokon 1 alatti értékeket vesz fel a mutató, azonban már majdnem abban a tartományban van (áprilisban 3 felett állt a mutató, a piaci csúcsok idején, 2009 márciusában pedig 0,8 körül).



Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérése elképesztő pesszimizmust mutat. A következő 6 hónapban részvénypiaci áremelkedést várók aránya a több ezer megkérdezett körében 20,7 százalékosra csökkent. Ennél alacsonyabb értéket az elmúlt évek folyamán mindössze egyszer mért a szövetség, 2009 márciusában, az abszolút mélypont közelében, pedig akkor mintegy 33 százalékkal álltak alacsonyabban a vezető amerikai részvényindexek (megjegyzendő, 2008. tavaszán az előző bear market első nagy rallyja előtt is ebbe a tartományba süllyedt az optimisták aránya). Az áresést váróké eközben hét százalékponttal, 49,5 százalékra emelkedett, ez éppen a határán van a szélsőségesnek tekintett 50 százalékos küszöbnek. A bull/bear arány ebben a felmérésben 0,42-re esett, csak ritkán esik ilyen alacsonyra a mutató.



De nem csak az általunk rendszeresen követett hangulati felmérések mutatják a félelem eluralkodását az amerikai befektetők körében, a Marketwatch-on rendszeresen jelentkező Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest vezetője is erre hívja fel a figyelmet saját, szintén tőkepiaci hírlevélírókat vizsgáló felmérésére alapozva. A cége által számolt HSNSI index 6,7 pontos értéke azt mutatta, hogy a tőkepiaci tanácsadók által javasolt mintaportfólió átlagosan 6,7 százalékos arányban javasolta a részvénypiac shortolását, míg néhány hete, 10 700 pont körüli Dow Jones értékeknél még 50 százalék közelében volt az ajánlott arány a long irányú részvénykitettségre.


A hangulati felmérések tehát összefoglalva úgy tűnik, megfelelő mértékű pesszimizmust mutatnak ahhoz, hogy a jelenlegi szintekről feljebb mozduljanak el a részvényárfolyamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!