A jól megválogatott részvényportfólió biztosíthat kiemelkedő hozamot az elkövetkező időszakban a világ tőkepiacain - vélik a Buda-Cash Brókerház elemzői. A világ tőzsdéin, a kockázatos eszközökben bekövetkezett emelkedés egyértelműen a világ vezető jegybankjai által biztosított likviditásbőségnek köszönhető, s ez a hangulat mindaddig fennmaradhat, ameddig az elképesztő mennyiségű likviditás megmarad a piacokon.

A jó hangulat nyertesei a részvények lehetnek, elsősorban az amerikai részvénypiacot részesítenék előnyben a többi régióval szemben. Bár az amerikai gazdaságból az elmúlt időszakban már érkeztek kedvezőtlenebb adatok, azonban egyelőre nyoma sincs annak, hogy beigazolódnának az amerikai költségvetési plafonnal és az automatikus kiadáscsökkentési lépésekkel kapcsolatos korábbi negatív várakozások. A nagy emelkedés után azonban különösen fontossá vált a részvények közötti egyedi válogatás - emelte ki Török Bálint, a brókercég vezető elemzője.

Változtatást javasolnak

A jelentős, az S&P 500-as indexet meghaladó nyereséget biztosító, korábban ajánlott portfólióban így néhány változtatást javasolnak a cég szakemberei. A Mastercard részvényeket mellé vásárolnának Sallie Mae és Discover Financial részvényeket. A technológiai szektorból az eddig a portfólióban lévő Google és Oracle részvények mellé EMC és Qualcomm részvényeket is tennének. Ugyanakkor továbbra sem javasolják az Apple részvények vásárlását, a részvény árfolyamában bekövetkezett jelentős leértékelődés ellenére sem.

A portfólióba korábban ajánlott egészségügyi cégek részvényei esetében a lezajlott 20-30 százalékos áremelkedés után már profitrealizálást javasolnak, így eladnák a CVS Caremark, a lifepoint és a Vanguard részvényeket.

Az európai tőzsdéken a luxuscikkeket gyártó Christian Dior, LVMH részvényeiben látnak fantáziát, a biztosítói szektorból az AXA és a norvég Storebrand kínálhat jó lehetőséget. Egyedi részvények közül a Volkswagen és a Telenor részvények biztosíthatnak kedvező hozamot.

Jó befektetésnek tartják az OTP-t

A hazai részvénypiacon az OTP-t több szempontból is jó befektetésnek tartják (5400 forintos célárfolyam mellett), az Egist pedig az egyik legalulértékeltebb részvénynek vélik a magyar piacon. Spekulatívabb befektetés lehet a Mol, Török szerint az olajipari részvény árfolyamába jelenleg ugyanis a rossz hírek már beépültek. Jó befektetésnek tartják e mellett az OTP Opus kötvényeit és a Mol Magnólia kötvényeit is.

A hatalmas likviditásbőség ugyanakkor nagy veszélyeket rejt magában - emelte ki Taracky Andrej, a Buda-Cash deviza üzletágának vezetője. Az alacsony kockázatmentes hozamok miatt az amerikai állampapírok már nem kínálnak reálhozamot a befektetőknek, s ezért azok gyakorlatilag mindent hajlandóak megvásárolni, ami minimális kamatelőnnyel rendelkezik.

Sérülékeny a magyar piac

Ennek köszönhetően az amerikai bóvlikötvények hozama történelmi mélypontra süllyedt, de ennek köszönhető a hatalmas befektetői kereslet a magyar állampapírok iránt is, annak ellenére, hogy azok hozama is mélypontra süllyedt. Ebben a környezetben ugyan lehet tere az MNB részéről a további kamatcsökkentésnek, azonban a jegybank részéről kiemelten fontos, hogy éberen figyeljék a piac rezdüléseit. Ha ugyanis valamilyen okból fordulna a hangulat, akkor pont a magyar piac lehet az, ami a legérzékenyebben reagál a negatív fejleményekre. Pont emiatt elképzelhetőnek tartja a forint további emelkedését, akár a 285 forintos eurós árfolyamig is, a magyar deviza azonban sérülékeny marad, s a gyengülése hullámok agresszívabbak és nagyobbak lehetnek, ha rosszra fordul a nemzetközi hangulat.

Taracky szerint az amerikai indexek új csúcsokra emelkedésének viszonylag kevesen örülnek, sokan ugyanis lemaradtak a rallyról. Aki ilyen szinteken vásárol, az abban bízik, hogy az amerikai vállalati nyereségek tovább tudnak nőni. Elképzelhető, hogy hamarosan megindul a nagyobb mennyiségű likviditás átáramlása a túlárazott kötvénypiacról a részvénypiac felé. Ha ez bekövetkezik, akkor a jegybankoknak kellene közbelépniük a kötvénypiaci összeomlás megakadályozására. Ugyanakkor pont emiatt, nehéz lenne a jegybankoknak a felesleges likviditást csökkenteni a piacokon, s ez komoly inflációs veszéllyel fenyeget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!