A Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) is ülésezik kedden és szerdán, pénteken pedig fontos munkaerő-piaci adat érkezik az Egyesült Államokból, azonban a befektetők egyre inkább a közelgő amerikai elnökválasztással kapcsolatos fejleményekre figyelnek - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Ha itt lesznek komoly meglepetések, annak komoly piacmozgató hatásai lehetnek az elemzők szerint.

Jól mutatja ezt a pénteki nap, amikor az a hír, hogy az FBI mégis nyomozhat Clinton e-mailjeivel kapcsolatban, azonnali ugrást eredményezett a félelemindexként is ismert VIX mutatóban, lejtőre küldve a részvényárfolyamokat és a mexikói peso is gyengülni kezdett. Ez utóbbi deviza az utóbbi időben Donald Trump esélyeivel ellentétesen mozog a dollárral szemben.

Az utóbbi hetek fejleményei alapján a demokratáknak esélyük lehet arra, hogy ne csak a Fehér Házat, de a kongresszusi többséget is megszerezzék, ez pedig elemzők szerint néhány szektornak rosszat tehet. Ed Campbell, a QMA portfólió menedzsere szerint ilyen lehet az egészségügyi szektor és a pénzügyi szektor.

A Fed még kivár

A Fed üléstől leginkább a kivárást várják a piacon, leginkább amiatt, hogy ennyire közel van az elnökválasztás időpontjához. A kamatderivatívák árazása alapján a befektetők jelenleg 10 százalék alatti esélyt adnak annak, hogy a Fed már a héten emelne a kamatokon, a decemberi emelés esélye azonban már eléri a 75 százalékot. Bár kamatváltoztatást nem, kommentárt vár a piac a Fed-től, ami megmozgathatja az árakat is. Emlékezetes, hogy tavaly pont a novemberi ülésen a következő emelés időpontjára vonatkozó kommentek váltottak ki komoly piaci mozgásokat.

A pénteken érkező munkaerő-piaci adatokkal kapcsolatban az elemzők arra számítanak, hogy összesen 175 ezer állás keletkezett a nem-mezőgazdasági szektorokban az Egyesült Államokban a szeptemberi 156 ezer után.

Még gyorsjelentések is jönnek

Közben persze javában tart a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon is az Egyesült Államokban. Eddig az S&P-500-as indexben szereplő cégeknek valamivel több mint a fele tette közzé számait, 76 százalékuk a vártnál kedvezőbb nyereségadatokkal állt elő, ezek átlagosan 12 százalékkal voltak magasabbak a piaci várakozásoknál. Az árbevétel tekintetében 58 százaléknak sikerült pozitív meglepetést okoznia, igaz, csak átlag 3 százalékkal a Marketwatch szerint.

Annak ellenére, hogy most már az összesített profitok tekintetében enyhe emelkedést várnak az elemzők a tavalyi év hasonló időszakához képest, s ilyenre 2015 első negyedéve óta nem volt példa, ez nem volt elég ahhoz, hogy komoly emelkedést generáljon a részvénypiacon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!