Az utolsó három hónap teljesítménye valószínűleg minden elemzőt meglepett, hiszen a Napi konszenzusos 15,1 milliárd forintos értéke úgy, jött ki, hogy a legoptimistább elemző várt csak 20 milliárdos utolsó három havi nyereséget. Ráadásul a profittöbblet úgy jött ki, hogy az elemzők által prognosztizált közel 80 milliárd forintos céltartalékolásnál pár milliárd forinttal többet hajtott végre a társaság. Azt egyébként a bank már a harmadik negyedév végén jelezte, hogy jelentős céltartalékolást hajtanak végre az év végén, így ez nem jelent túl nagy meglepetést. Érdemes azonban azt is látni, hogy a mostani jó eredmény jelentősen elmarad azért a válság előtti negyedévenként teljesített 40-50 milliárd forint közötti profitoktól. Ráadásul a mostani profit jelentős része a kötvény visszavásárlások eredménye, és nem a banki tevékenységből származik. (közel 28 milliárd forint éves szinten.)


Nagyon fontos lehet azonban az is, hogy a piac miként értékeli a hitelportfólió romlásának az ütemét. A konszolidált hitelportfólió minősége ugyanis tovább romlott, és a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 8,9-ről 9,8 százalékra nőtt az utolsó három hónapban. Az elmúlt negyedévben a romlás dinamikája már jelentősen mérséklődött, amire azonban az elemzők számítottak. A magas céltartalékolásnak köszönhetően a fedezettségi mutató a negyedik negyedévben 5,2 százalékponttal javult, és megközelítette a 74 százalékot.


A várakozásoknál jobb számok egyik alapja a magas nettó kamatbevétel lett. A közel 154 milliárd forintos érték ugyanis szintén jóval magasabb annál, minta mit az elemzők valószínűsítettek. A nettó kamatbevétel tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett, ettől némileg elmaradt a negyedik negyedéves javulás (plusz 12 százalék). A nettó kamatmarzs negyedéves alapon 58 bázisponttal, 6,27 százalékra, éves szinten 39 bázisponttal, 6,17 százalékra nőtt. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 5 százalékkal csökkentek.


Az OTP tőkemegfelelési mutatói továbbra is nagyon jók. Az IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutató (IFRS CAR) 0,6 százalékponttal javult a negyedévben, és év végére 17,5 százalékra emelkedett. Az elsődleges tőke nagysága (Core Tier1) 0,7 százalékponttal, 13,8 százalékra nőtt. Mindkét mutató lényegesen meghaladja a bank legfőbb versenytársainak hasonló mutatóit. A konszolidált eszközarányos nyereség (ROA) 0,9 százalékponttal, 1,6 százalékra, míg a tőkearányos nyereség (ROE) 9,1 százalékponttal, 13,4 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben. Negyedéves alapon a ROA 1,1 százalékponttal, míg a ROE 9 százalékponttal csökkent.

A likviditási tartalék szintje 2009 decemberében rekordnagyságot - több mint 6 milliárd eurót ért el úgy, hogy novemberben a bank visszafizette az 1,4 milliárd eurós állami hitel felét.

A konszolidált hitelállomány az előző évhez képest 2 százalékkal esett vissza, az elmúlt negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt. A konszolidált betétállomány éves szinten 8, negyedéves szinten pedig 2 százalékkal növekedett. Mindennek köszönhetően a konszolidált hitel/betét mutató (121 százalék) éves és negyedéves összehasonlításban is javult.

Jelentős kockázat viszont megmaradt Ukrajnában, a leányvállalatok teljesítményéhez lapozzon...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!