Mindenkire rácáfolt az OTP, megvan Csányi jóslata

Az elemzői várakozásoknál 35 százalékkal magasabb negyedik negyedéves profitról számolt be az OTP Bank csoport szinten. Az utolsó háromhavi 20,4 milliárd forintos nettó profittal teljesült az év elején kitűzött 150 milliárd forintos éves eredmény is - derül ki a társaság által kedden közzétett gyorsjelentésből. Ukrajna viszont megmaradt a feketebáránynak, így azért lehet miért izgulni a részvényeseknek.
Deák Bálint, 2010. március 2. kedd, 05:51
Fotó:

Az utolsó három hónap teljesítménye valószínűleg minden elemzőt meglepett, hiszen a Napi konszenzusos 15,1 milliárd forintos értéke úgy, jött ki, hogy a legoptimistább elemző várt csak 20 milliárdos utolsó három havi nyereséget. Ráadásul a profittöbblet úgy jött ki, hogy az elemzők által prognosztizált közel 80 milliárd forintos céltartalékolásnál pár milliárd forinttal többet hajtott végre a társaság. Azt egyébként a bank már a harmadik negyedév végén jelezte, hogy jelentős céltartalékolást hajtanak végre az év végén, így ez nem jelent túl nagy meglepetést. Érdemes azonban azt is látni, hogy a mostani jó eredmény jelentősen elmarad azért a válság előtti negyedévenként teljesített 40-50 milliárd forint közötti profitoktól. Ráadásul a mostani profit jelentős része a kötvény visszavásárlások eredménye, és nem a banki tevékenységből származik. (közel 28 milliárd forint éves szinten.)


Nagyon fontos lehet azonban az is, hogy a piac miként értékeli a hitelportfólió romlásának az ütemét. A konszolidált hitelportfólió minősége ugyanis tovább romlott, és a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 8,9-ről 9,8 százalékra nőtt az utolsó három hónapban. Az elmúlt negyedévben a romlás dinamikája már jelentősen mérséklődött, amire azonban az elemzők számítottak. A magas céltartalékolásnak köszönhetően a fedezettségi mutató a negyedik negyedévben 5,2 százalékponttal javult, és megközelítette a 74 százalékot.


A várakozásoknál jobb számok egyik alapja a magas nettó kamatbevétel lett. A közel 154 milliárd forintos érték ugyanis szintén jóval magasabb annál, minta mit az elemzők valószínűsítettek. A nettó kamatbevétel tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett, ettől némileg elmaradt a negyedik negyedéves javulás (plusz 12 százalék). A nettó kamatmarzs negyedéves alapon 58 bázisponttal, 6,27 százalékra, éves szinten 39 bázisponttal, 6,17 százalékra nőtt. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 5 százalékkal csökkentek.


Az OTP tőkemegfelelési mutatói továbbra is nagyon jók. Az IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutató (IFRS CAR) 0,6 százalékponttal javult a negyedévben, és év végére 17,5 százalékra emelkedett. Az elsődleges tőke nagysága (Core Tier1) 0,7 százalékponttal, 13,8 százalékra nőtt. Mindkét mutató lényegesen meghaladja a bank legfőbb versenytársainak hasonló mutatóit. A konszolidált eszközarányos nyereség (ROA) 0,9 százalékponttal, 1,6 százalékra, míg a tőkearányos nyereség (ROE) 9,1 százalékponttal, 13,4 százalékra mérséklődött az elmúlt egy évben. Negyedéves alapon a ROA 1,1 százalékponttal, míg a ROE 9 százalékponttal csökkent.

A likviditási tartalék szintje 2009 decemberében rekordnagyságot - több mint 6 milliárd eurót ért el úgy, hogy novemberben a bank visszafizette az 1,4 milliárd eurós állami hitel felét.

A konszolidált hitelállomány az előző évhez képest 2 százalékkal esett vissza, az elmúlt negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt. A konszolidált betétállomány éves szinten 8, negyedéves szinten pedig 2 százalékkal növekedett. Mindennek köszönhetően a konszolidált hitel/betét mutató (121 százalék) éves és negyedéves összehasonlításban is javult.

Jelentős kockázat viszont megmaradt Ukrajnában, a leányvállalatok teljesítményéhez lapozzon...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK