A számok hátteréről Bencsik László vezérigazgató-helyettes tájékoztatta a sajtót. Látható elégedettséggel mondta el, hogy a harmadik negyedév ugyan valamivel elmarad a másodiktól, de akkor az egy egyedi tételének - a Visa-részvények sikeres eladásának - volt köszönhető. Most a harmadik negyedévben az egyedi tételek - ukrán faktoring leírása, illetve az IFRS-re való áttérés hatása - kioltották egymást.A korrigált adózott eredmény az első kilenc hónapban kétharmadával több, mint tavaly volt.

Az igazi változást a külföldi bankok hozták (ezek adták az eredmény 42 százalékát). A sajáttőke-arányos eredmény 18 százalék, ez európai összehasonlításban is kiemelkedő. Az eredményjavulást alapvetően a kockázati költségek tartós csökkenése magyarázza: a második negyedévben e tétel mindössze 12 milliárd forint volt, szemben a tavalyi harmadik negyedév 58 milliárdos tartalékolásával.

Elkezdett nőni a hitelállomány

Magyarországon elindult a hitelállomány növekedése, ami idén már 4 százalékos volt. Ennél is erőteljesebben, 12 százalékkal emelkedett a vállalati hitelállomány. A lakossági jelzáloghitelek állományának hosszú ideje tartó zsugorodása is megállt, az utolsó hónapokra növekedés várható.

Az alacsony kamat ellenére 5 százalékkal nőtt a magyar lakossági betétállomány is. "Jól teljesítő országban, jól teljesítenek a bankok is" - foglalta össze a magyar környezetet Bencsik, utalva arra, hogy az OTP becslése szerint az idei magyar GDP-növekedés élérheti a 3,9, a reálbérnövekedés az 5,4 százalékot.

A vezérigazgató egy számviteli változásra is felhívta a figyelmet: jövőre a bank már a magyar anyabank egyedi mérlegét is csak IFRS szerint számolja, ez lesz az adó és osztalékfizetés alapja is. A változás 7,5 milliárdos adótöbbletet eredményez, de ezt az OTP már a harmadik negyedévben előre elszámolta.

Nőtt az OTP részesedése

A magyar piacon az OTP részesedése tovább nőtt, a lakossági megtakarítások 30,2 százaléknyi jelzáloghiteleinek 29 százalékát kezeli. Bulgáriában is nőtt a DSK piaci részesedése, miközben a hitelportfólió minősége is kiváló.

Oroszországban is csökkentek a kockázati költségek, már a hitelkártya-kockázat is bőven 10 százalék alatt marad. (Ez két éve még 25 százalék felett volt.) Bár az orosz fogyasztás csökkent, bizonyos szegmensben - például az áruhitelezésben - már növekedés volt és jövőre már fogyasztásnövekedés várható.

Ukrajnában, ha nem is javult, de legalább stabilizálódott a környezet, normális jövedelmezőséget mutat a bank. Az OTP kitettsége Ukrajnában csökkent, a kijevi leány már önellátóvá vált.

Bencsik szerit az OTP idén indult kedvezményprogramjáról is beszélt. A programban már 178 ezer OTP Direct ügyfél regisztrált, 70 külső partner ad visszatérítést a vasárlásokból. A visszatérített összeg eddig elérte a 140 millió forintot.

Akvizíció lesz?

Az akvizíciókra vonatkozó újságírói kérdéseket Bencsik szűkszavúan kommentálta, de utalt arra, hogy az év végéig talán már lehet efféle bejelentést olvasni. Hogy ez mennyire lesz jelentős bank az OTP csoport egésze szempontjából, az, mint mondta, szubjektív megítélés kérdése. Emlékeztetett arra, hogy továbbra is fontos cél a részesedés növelése azokon a piacokon, ahol az még csekélyebb.

Abszolút rekord készül?

Az OTP történetének eddigi legnagyobb eredményét 2008-ban érte el, akkor - a Garancia Biztosító eladásának eredményét nem is számolva - 219 milliárdos adózott profitot ért el. Az idei kilenc havi számviteli eredmény 173 milliárdra rúgott, így az utolsó negyedévben már csak 46 milliárdot kellene produkálni, ami az elmúlt negyedévi teljesítmény mindössze kétharmada. Bár az év végén mindig előjönnek a váratlan leírások, a bérköltségek is szoktak emelkedni, de az esély megvan rá...

A szerző rendelkezik OTP részvényekkel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!