Éves szinten első ízben csökkentek a Microsoft bevételei 2009 óta, azonban a piac nem erre figyelt a társaság gyorsjelentésében, hanem a várakozásokat meghaladó nyereségre és a felhő alapú szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág jó teljesítményére. Ennek megfelelően a számok megjelenését követően drágultak a cég részvényei a zárás után kereskedésben - írja a Marketwatch.
A cég éves szinten 85,32 milliárd árbevételt ért el, ami 8,8 százalékkal alacsonyabb a 2015-ös pénzügyi évében regisztráltnál.

Az árbevétel csökkenéssel a jelek szerint mindenki számolt, miután a Windows-ból befolyó összegek nagysága csak nagyon gyatra növekedést produkált. Éves szinten a Windows értékesítésével is foglalkozó üzletág bevételei 6,3 százalékkal, 40,46 milliárd dollárra estek vissza.

Háttérbe szorul a sokat támadott oprendszer

A cég stratégiája szerint azonban egyre inkább kisebb szerepet szán a személyi számítógép piacról származó bevételeknek, s egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhő alapú szolgáltatások értékesítésére. S ez az üzletág kiemelkedően teljesített. Az Intelligent Cloud névre hallgató üzletág, amely az Azure nevű szolgáltatást is nyújtja, 6 ,6 százalékos növekedést tudott felmutatni, 6,71 milliárd dollárra nőtt árbevétele. Eközben a cég egészét kedvezőtlenül érintette a dollár erősödése, ez mintegy 3 százalékkal csökkentette bevételeit.

A Microsoft Office termékeket is tartalmazó Productivity and Business Processes névre keresztelt üzletág bevételei 4,6 százalékkal, 6,97 milliárd dollárra emelkedtek, azonban ezt a szegmens forgalmát is mintegy 3 százalékkal rontotta az erős dollár.

A portál emlékeztet, a Microsoft múlt héten jelentette be, várhatóan nem tudja elérni korábbi célját, amely az volt, hogy 2018 júniusáig világszerte egymilliárd eszközön fusson a Windows 10 operációs rendszer. Ennek oka, hogy a cég visszavonult a mobiltelefongyártó üzletágból. A Windows 10-et hivatalosan a múlt hónapban 350 millió eszközön használták.

Az utolsó negyedévben elért 3,12 milliárd dolláros profit részvényenként 39 centes eredményt jelent, egy éve - köszönhetően az akkori hatalmas leírásoknak - a cég 40 centes részvényenkénti veszteséget ért el. A rendkívüli tételek nélkül számolt eredmény 69 centre emelkedett az egy évvel korábbi 62 centről, az elemzők 58 centet vártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!