Újabb hangulati mutató ütött szélsőségesen magas értéket a héten az Egyesült Államokban. Az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérése szerint tagjaik körében 100 százalék fölé emelkedett a portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában. Ez azt jelenti, hogy a szövetség tagjai átlagosan tőkeáttételes vételi pozíciókban ülnek az amerikai részvénypiacon, erre eddig  a felmérés történetében mindössze egyszer, idén év elején volt példa.

Bár azt a helyzetet akkor nem követte éles korrekció a piacon, sőt, az év hátralévő részében emelkedni is tudtak a részvényárfolyamok, mégis az ilyen helyzetek általában a piaci tetőkre jellemzőek. A múlt héten egy másik felmérés, az amerikai tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozícionáltságot vizsgáló mutatott olyan optimizmust a szakértők körében, amire az elmúlt 25 év során mindössze négy esetben volt példa. Ez utóbbit a négy esetből háromszor néhány héten belül esés követte, ebből az egyik az 1987-es tőzsdei összeomlás volt.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!