A Napi Gazdaság cikke

A hónap harmadik péntekjén, vagyis holnap futnak ki a decemberi határidők a BÉT-en. Az év utolsó lejáratának mindig megkülönböztetett figyelem jut, a határidős piacon a kialakult gyakorlat szerint a BUX index adott év decemberi lejárata az egyedül likvid, piacszerűen működő termék, ezért egész évben a legtöbb üzletet erre kötik. (Az egyedi részvények határidős piacát még mindig a finanszírozott ügyletek uralják, ezért ott nincs olyan kitüntetett szerepe a decembernek.) Aki decemberi BUX-pozícióval, más néven BUX 812-vel rendelkezik, és azt tovább szeretné görgetni, két dolgot tehet. Vagy saját maga lezárja, esetleg kifutni hagyja a 812-es lejáratot és megnyitja a jövő decembert, vagyis a 912-t, vagy pedig igénybe veszi az ilyen helyzetekre létrehozott spreadkönyvet.

A BÉT kereskedési rendszerében lévő spreadkönyvben egyrészt automatikusan is generálódnak kötések, attól függően, hogy milyen ajánlatok vannak a 812-es, illetve 912-es lejáratra, de saját kezűleg is be lehet vinni - mondta Csuzda László, a Concorde határidős üzletkötője. Ha valakinek 812-vételi pozíciója van, és ezt szeretné 912-re továbbkötni, akkor a spreadkönyves ajánlathoz meg kell határoznia egy különbséget, például 800 vagy 1000 pontot, amennyivel magasabban hajlandó megvenni a jövő év végi lejáratot. A megbízás ilyenkor így szól: "mínusz ezer ponton eladok 812/912 spreadet". Ekkor a rendszer az előző napi 812-elszámolóáron eladja az idei decembert, és ezer ponttal följebb megveszi a 912-es lejáratot.

Mivel az előző napi elszámolóárhoz képest akár jelentős elmozdulások is történhetnek a normál BUX-piacon - ahogyan tegnap is -, a spreadkönyves megbízások szokatlanul néznek ki a kötéslistában (a grafikonban nem is jelennek meg), tegnap például ezek 11 845 ponton születtek, miközben az aktuális piaci ár 400-600 ponttal följebb volt. BUX-eladási pozíció továbbkötésekor pedig nyilván venni kell a 812/912 spreadet, de ekkor is negatív előjellel kell megadni az elképzelt pontkülönbséget (például mínusz ezer ponton).

Ha a befektető úgy dönt, hogy saját maga köti tovább és megnyitja a 912-t, még mindig két lehetősége van: vagy lezárja a 812-es pozíciót, vagy hagyja kifutni. Ez a tej kifutásával ellentétben nem feltétlenül kellemetlen dolog: a péntek 10 és 11 óta között számolt prompt BUX-értékek alapján a legmagasabb és legalacsonyabb öt érték kihagyásával kalkulálja a tőzsde azt az elméleti árat, amelyen ezeket a pozíciókat elszámolják. A tegnapi 812-es elszámolóár például 165 ponttal volt a prompt BUX értéke alatt, vagyis a kamattartalom negatív volt. Ha ez a negatív kamattartalom péntekig fennmarad, érdemes lehet a kifuttatást választani lezárás helyett. Lehetséges azonban, hogy a negatív kamattartalom szerdán inkább azért alakult ki, mert a piac úgy gondolja, a Mol megugrása csak átmeneti volt, és az olajpapír visszaesése lehúzza majd a prompt indexet is.

Egy újabb szempontra hívta föl a figyelmet Farkas Róbert, a Raiffeisen vezető üzletkötője, aki szerint érdemes a piacon megvenni a 912-t, az ideit pedig kifuttatni. Tegnap ugyanis 850-900 ponttal a prompt felett lehetett venni 912-es BUX-határidőt, ami nagyon alacsony, 8 százalékos kamattartalomnak felel meg, összehasonlítva a finanszírozott ügyletek 14-15 százalékos kamatával. Aki tehát hosszabb távra szeretne részvényt venni, annak jó lehetőség a mostani BUX 912-árszint. A short pozíciókat továbbgörgetőknek persze fordítva, ugyanennyire rossz hír az alacsony kamattartalom...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!