Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 46,56 pontos, 0,12 százalékos csökkenéssel, 37 399,11 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 13,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Az erős nyitás ellenére délután megtorpantak a nyugati tőzsdék a német autógyártók rossz adatai és az olasz költségvetés elfogadásáról szóló hírek miatt - mondta Csépai Miklós, a Gránit Bank Treasury értékesítési vezetője az M1-en. Az olasz és a francia tőzsde esése meghaladta az 1 százalékot, de a német és az angol is jelentősen gyengült.

A visszaesést a kelet-európai kereskedéssel együtt a BÉT is követte, bár régiós összehasonlításban kisebb csökkenéssel. A szakértő kiemelte, hogy a Richter stagnálása a szerdai kereskedés legjobb eredménye a nagy kibocsátók közül, mivel erősödni egyik sem tudott.

A Mol 22 forinttal, 0,72 százalékkal 3040 forintra csökkent, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,29 százalékkal 10 250 forintra esett, forgalmuk 5,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,01 százalékkal 392 forintra gyengült, forgalma 183,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama nem változott 5390 forintot ért, a részvények forgalma 3,1 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3723,18 ponton zárt szerdán, ez 130,32 pontos, 3,63 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

Pozitív kezdésből veszteségbe fordultak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek - írta az MTI. Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,41 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,37 százalék veszteséget mutatott.

A főbb indexek, a londoni, frankfurti és párizsi 0,2-0,3 százalék pozitív kezdésből 0,2-0,5 százalék veszteségbe fordultak a nap végére. A még nem hivatalos záróadatok alapján a londoni FTSE-100 index 0,18 százalék, a frankfurti DAX 0,42 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,53 százalék veszteséggel fejezte be a napot.

A tőzsdei árfolyamvesztés katalizátorának a szeptemberi autóeladások csökkenése bizonyult Európában. Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA adatai szerint szeptemberben éves bázison 23,5 százalékkal, 1 millió 91 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. Az autóipari ágazati mutató 1,3 százalékkal csökkent, a Peugeot részvénye közel öt százalékkal, a Renault négy százalékkal gyengült.

Negyedéves eredménybeszámolóknak köszönhetően jól szerepeltek viszont a technológiai részvények szerdán az európai piacokon, de az általános árfolyamvesztést nem tudták kompenzálni.

A holland Akzo Nobel vegyipari konszern szintén kedvező negyedéves eredményének köszönhette részvényének három százalékos erősödését.

Az olajár három emelkedő nap után szerdán lefelé korrigált. Az európai kereskedési idő végére a Brent 1,87 százalékkal hordónként 79,89 dollárra, a WTI 2,43 százalékkal 70,17 dollárra csökkent.

Az eurót 0,35 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1533 dolláron, az arany ára 0,09 százalékkal unciánként 1229,90 dollárra csökkent.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!