Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 3 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 30 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 2 ponttal eshet a nyitásban.

A csütörtöki kereskedést várhatóan leginkább a tengerentúli fejlemények befolyásolják.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 2,00-2,25 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot. A Fed jelezte azt is, hogy idén még egy, jövőre pedig három kamatemelés várható.

Továbbra is a figyelem középpontjában áll az Egyesült Államok és a más nagyobb gazdaságok közötti feszültségek. Donald Trump amerikai elnök szerdán azzal vádolta Kínát, hogy megpróbál beavatkozni a novemberi félidős kongresszusi választásokba, mert a kereskedelemmel kapcsolatos álláspontja miatt nem akarja, hogy a Republikánus Párt jól szerepeljen. Peking azzal elutasította ezt az állítást, leszögezve, hogy nem avatkozik be semmilyen ország belügyeibe.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az indexek. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,08 százalékkal 525,83 pontra süllyedt.

A záráshoz közeledve Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,76 százalékos mínuszban állt. Az ausztráliai S&P/ASX 200 0,09 százalékos veszteségben, a dél-koreai Kospi viszont 0,41 százalékos nyereségben közelített a záráshoz. A vezető sanghaji index 0,57 százalékos mínuszban állt zárás előtt másfél órával, ugyanekkor Hongkongban 0,46 százalékos, Mumbaiban pedig 0,11 százalékos veszteséget, míg Szingapúrban 0,68 százalékos nyereséget mutatott az irányadó tőzsdeindex.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,88 százalékos pluszban, 81,50 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 1,10 százalékos pluszban, 72,36 dolláron forgott.

Szerdán enyhén emelkedtek a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,05 százalékkal, 7511,49 pontra, a frankfurti DAX-index 0,09 százalékkal, 12 385,89 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,61 százalékkal, 5512,73 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,27 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,40 százalékkal emelkedett.

A fotó forrása: AFP/Geof Caddick.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!