Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni FTSE-100 0,5, a frankfurti DAX 0,7, a párizsi a CAC-40 0,7 százalékkal esett, a Europe Stoxx 600 indexe 0,4 százalékkal gyengült pénteken. A periférián a milánói FTSE MIB 0,3, a madridi IBEX-35 0,1, az athéni ASE szintén 0,1 százalékot nyert.

A pénteki kereskedés óvatosságát indokolta a helyezkedés az Európai Központi Bank (ECB) stressztesztjének vasárnapi eredményhirdetése előtt, habár, pénteki kiszivárogtatások szerint, az eredmények jobbnak ígérkeznek a vártnál a fő pénzügyi központokban.

Elmúlt a hét eleji lelkesedés az ECB esetleges vállalatikötvény-vásárlási programja iránt is. Amellett, hogy az ECB még messze nem döntött ilyen programról, az elemzők számításaiból az is kiderült, hogy az euróövezeti vállalati kötvények piaca túl szűk, semhogy az ECB vásárlásai érezhetően növelhetnék a likviditást. Ha egyáltalán megvalósul, ez a program az ECB más, már elindított, illetve hivatalosan tervezett likviditásnövelő vásárlásaihoz társulna.

Visszafogottságot indokolt az is, hogy az Európai Unió szokásos negyedéves csúcsértekezletén nehezen egyeztethető különbségek voltak egyfelől a gazdaság költségvetési ösztönzését sürgető francia és olasz, másfelől a költségvetési fegyelemhez ragaszkodó német álláspont között. A német kancellár figyelmeztette kollégáit, hogy nem szabad megismételni az euróövezeti államadósság-válságot. A brit miniszterelnök pedig közölte, nem hajlandó többet befizetni az EU közös költségvetésébe annak nyomán, hogy az őszi statisztikai reform miatt a legtöbb ország, közte Nagy-Britannia GDP-je évekre visszamenőleg "megnőtt". A nemzeti össztermék a befizetés alapja.

A nap irányadó vállalati beszámolói vegyesek voltak. A Kering luxusipari cég Gucci márkája értékesítésének visszaeséséről adott számot, a német BASF vegyipari óriás pedig lenyesett jövő évi eredmény-előrejelzéséből a gyenge európai kereslet miatt. Csak a svéd Volvo teherautógyár lepte meg a piacot javuló eredménnyel.

Délután ellentétes, azaz pozitív irányú, de mértéktartó volt az üzletmenet New Yorkban is. Ott a friss vállalati beszámolók között több volt a jó - mindenekelőtt a Microsofté -, mint a rossz - közte az Amazon internetes kereskedő cégé -, friss adat szerint kissé nőtt az új lakások forgalma szeptemberben, de az az első New York-i ebola-fertőzött diagnosztizálása aggodalmat okozott.

Kelet-európai idő szerint este fél 8 körül a Wall Street-i indexek nyereségben mozogtak, a Dow 0,4, az S&P-500 és a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!