Mínuszban ért véget a hét Nyugat-Európában

Háromnapi meredek emelkedés után óvatos, hétvégi profitkivétellel fejezték be a napot a befektetők.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. október 24. péntek, 19:37

A londoni FTSE-100 0,5, a frankfurti DAX 0,7, a párizsi a CAC-40 0,7 százalékkal esett, a Europe Stoxx 600 indexe 0,4 százalékkal gyengült pénteken. A periférián a milánói FTSE MIB 0,3, a madridi IBEX-35 0,1, az athéni ASE szintén 0,1 százalékot nyert.

A pénteki kereskedés óvatosságát indokolta a helyezkedés az Európai Központi Bank (ECB) stressztesztjének vasárnapi eredményhirdetése előtt, habár, pénteki kiszivárogtatások szerint, az eredmények jobbnak ígérkeznek a vártnál a fő pénzügyi központokban.

Elmúlt a hét eleji lelkesedés az ECB esetleges vállalatikötvény-vásárlási programja iránt is. Amellett, hogy az ECB még messze nem döntött ilyen programról, az elemzők számításaiból az is kiderült, hogy az euróövezeti vállalati kötvények piaca túl szűk, semhogy az ECB vásárlásai érezhetően növelhetnék a likviditást. Ha egyáltalán megvalósul, ez a program az ECB más, már elindított, illetve hivatalosan tervezett likviditásnövelő vásárlásaihoz társulna.

Visszafogottságot indokolt az is, hogy az Európai Unió szokásos negyedéves csúcsértekezletén nehezen egyeztethető különbségek voltak egyfelől a gazdaság költségvetési ösztönzését sürgető francia és olasz, másfelől a költségvetési fegyelemhez ragaszkodó német álláspont között. A német kancellár figyelmeztette kollégáit, hogy nem szabad megismételni az euróövezeti államadósság-válságot. A brit miniszterelnök pedig közölte, nem hajlandó többet befizetni az EU közös költségvetésébe annak nyomán, hogy az őszi statisztikai reform miatt a legtöbb ország, közte Nagy-Britannia GDP-je évekre visszamenőleg "megnőtt". A nemzeti össztermék a befizetés alapja.

A nap irányadó vállalati beszámolói vegyesek voltak. A Kering luxusipari cég Gucci márkája értékesítésének visszaeséséről adott számot, a német BASF vegyipari óriás pedig lenyesett jövő évi eredmény-előrejelzéséből a gyenge európai kereslet miatt. Csak a svéd Volvo teherautógyár lepte meg a piacot javuló eredménnyel.

Délután ellentétes, azaz pozitív irányú, de mértéktartó volt az üzletmenet New Yorkban is. Ott a friss vállalati beszámolók között több volt a jó - mindenekelőtt a Microsofté -, mint a rossz - közte az Amazon internetes kereskedő cégé -, friss adat szerint kissé nőtt az új lakások forgalma szeptemberben, de az az első New York-i ebola-fertőzött diagnosztizálása aggodalmat okozott.

Kelet-európai idő szerint este fél 8 körül a Wall Street-i indexek nyereségben mozogtak, a Dow 0,4, az S&P-500 és a Nasdaq pedig 0,3 százalékos pluszban járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.27 09:41

Hirtelen mindenki nagyon optimista lett Magyarországon
2014. október 27., hétfő 6:15 Napi.hu

Most kezdi éreztetni hatását az MNB által, a magyar vállalatoknak, a fejlesztéshez nyujtott olcso hitele.

Októberben csaknem elérte idén áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját a GKI-Erste konjunktúra-index értéke.

EZEK A TÉNYEK BIZTATÓAK:

- Az ipari várakozások javulásában főként a rendelésállományok (ezen belül főleg a belföldi rendelések) és a termelési kilátások jóval kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Emelkedett az átlagos kapacitáskihasználás és szerződésállomány, nőttek az új rendelések.
Az építőipari bizalmi index értéke októberben tizenhárom éves csúcsra emelkedett.

Egy kis szépséghiba: A kereskedelmi bizalmi index az előző két havi emelkedést követően visszaesett.

DE MÁR ITT IS POZITIV A KILÁTÁS: a kiskereskedelem hatalmas impulzust kap

Autóhitelesek! Ennyi pénz jár vissza!
2014. október 26., vasárnap 9:42 MTI-Eco

Tehát kb. 20 milliard Forint kerűl vissza a lakossághoz illetve a vállalatokhoz..

MICSODA belső vásárlo erő keletkezik hirtelen.

Gazdasági, belső kiskereskedelmi áruforgalom nővekedés várhato.


AMAGYAR GAZDASÁG TOVÁBBI FELLENDŰLÉSE BIZTOSITOTT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html