Mínuszban zárt a Magyar Telekom

A magyar tőzsde pluszban zárta a kereskedést csütörtökön, a Magyar Telekom árfolyama 2 százalékkal esett.
MTI-Eco, 2015. december 17. csütörtök, 18:59
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 9,70 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 23 703,08 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 12,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Az európai hangulat kedvező, ez hatott a magyar tőzsdére is - mondta Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az M1-en. A Magyar Telekom papírjainak árfolyama zuhanni kezdett 14 óra körül, miután a kormányszóvivő bejelentette, a kormány utasította a minisztériumokat és a háttérintézményeket, hogy mondják fel mobilinternet-előfizetéseiket a távközlési vállalattal, mert a cég felbontotta szerződését Kovács Ákossal, az énekes-dalszerző nyilatkozata miatt.

A Magyar Telekom esésének ugyan volt hatása a BUX-ra, de a hazai részvényindex így is minimális pluszban zárta a kereskedést - mondta Balla. A nap nyertese a blue chipek közül a Richter és a Mol volt, a vállalatok részvényeinek erősödése kompenzálni tudta az esést.

A Mol 85 forinttal, 0,61 százalékkal 14 090 forintra erősödött, 2,1 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 49 forinttal, 0,82 százalékkal 5921 forintra csökkent, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 1,98 százalékkal 397 forintra esett, forgalma 2,5 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 69 forinttal, 1,27 százalékkal 5519 forintra nőtt, a részvények forgalma 3,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 1604,40 ponton zárt csütörtökön, ez 0,02 pontos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

A nyugat-európai tőzsdék erősödéssel zártak
Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, egy nappal az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelése után. Befektetők szerint a Fed kamatemelése azt jelzi, hogy az amerikai jegybank bízik az amerikai gazdaság erejében. A Fed szerdai közleményében leszögezte, hogy a 25 bázispontú kamatemelés egy fokozatos kamatemelési ciklus kezdetét jelenti.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,70 százalékkal, a frankfurti DAX-30 2,58 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,11 százalékkal erősödött a szerdai záróértékhez képest.

Csütörtökön a ciklikus szektorokban a járműgyártó cégek, a bankok és a biztosítók árfolyama 2-3,2 százalékkal emelkedett.

Megfigyelők várakozása szerint az év végéig kitart a szokásos év végi hajrá a tőzsdéken, nagy valószínűséggel minden nap feljebb kerülnek az indexek.

Európai tőzsdezáráskor, délután fél hatkor New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,6 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq mutatója 0,5 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index pedig 0,7 százalékos mínuszban állt.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 37 cent csökkenéssel 37,17 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK