Az európai tőzsdéken leginkább a kivárás volt az úr pénteken, amikor minden kereskedő az eurózóna megmentésével kapcsolatos hírekre várt. Az irány azonban lefelé mutatott, aminek a csütörtökön megjelent rossz makrogazdasági adatok voltak a fő okai, hiszen ezáltal ismét kiújultak a globális gazdaság lassulása miatti aggodalmak. Ennek megfelelően a londoni FTSE 100 0,95 százalékos, a párizsi CAC 40 0,75 százalékos, míg a frankfurti DAX - főleg az üzleti bizalom két éves mélypontjának köszönhetően - 1,26 százalékos mínuszt produkált pénteken. Mindezek ellenére a hetet összességében egy százalékos pluszban zárta Európa.

Velük ellentétes irányban mozgott a spanyol tőzsde, amit az a csütörtöki hír erősített, miszerint az eredetileg tervezettnél kevesebb (100 milliárd, helyett "csak" 78 milliárd euró) pénz szükséges a spanyol bankrendszer feltőkésítésére. Ennek következtében a madridi IBEX 1,52 százalékot erősödött, de természetesen a spanyol bankok is kivették a részüket a növekedésből: a Bankia 5,21, a Banco de Sabadel 8,52, míg a Banco Popular Español 10,48 százalékos pluszban zárt. A bankok egyébként, a Moody's leminősítései ellenére egész Európában jól teljesítettek, ami az elemzők szerint azt mutatja, hogy a pozitív hírekre erősebben reagál a szektor, mint a negatívakra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!