A londoni FTSE-100 0,7 százalékos mínusszal 5556 ponton, a frankfurti DAX-30 1,2 százalékos veszteséggel 6134 ponton, a párizsi CAC-40 pedig 1,07 százalékkal az előző napi záró alatt, 3650 ponton zárta a hétfői kereskedést. A Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékot esett.


Az autóipari cégek a leggyengébben szereplők között voltak, miután kiderült, hogy a német autóértékesítés csökkent. A BMW 2,2 százalékos, a Daimler 3,8 százalékos és a Peugeot 3,7 százalékos veszteséget tudhatott be mára. Ennek oka a Marketwatch szerint, hogy az iparág sikeressége szorosan összefügg a gazdasági hangulattal és jelenleg sok az akörüli bizonytalanság, hogy az autóipari cégeknek miből is származhat bevétele.


Emellett a Marketwatchnak nyilatkozó szakértők szerit befektetői óvatosságról is szó lehet a hét vége előtt napvilágra kerülő amerikai mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatási adat előtt.


A Sanofi-Aventis magára vonta a befektetők figyelmét az amerikai Genzyme-re tett 18,5 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatával. A francia gyógyszeripari cég papírjai 0,6 százalékot vesztettek értékükből, míg az amerikai biotechnológiai vállalat papírjai 0,5 százalékkal drágultak.


A londoni kereskedésben a Premier Foods részvényei 10,4 százalékkal ugrottak meg, miután a cég a húsmentes piaci szegmens felé való orientálódásáról adott hírt.


A navigációs készülékeket gyártó TomTom árfolyama 5,1 százalékkal emelkedett az amszterdami kereskedésben, miután a cég vezetője azt nyilatkozta a Sunday Timesnak, hogy több felvásárlási ajánlatot visszautasított.


A pénzügyi szektor az európai kereskedelemben vegyes képet mutatott. A Credit Suisse Group papírjai 0,6 százalékkal emelkedett, miközben az UBS 0,5 százalékot esett, miután a svájci hitelintézetek bejelentették, hogy képesek teljesíteni az alpesi ország kormánya által javasolt új, szigorúbb tőkemegfelelési követelményeket.


Az Allied Irish Banks 0,8 százalékot zuhant, folytatva ezzel az előző hetekben elszenvedett veszteségeket.


Az esést annak is köszönhette, hogy az ír jegybank további fiskális szigorításokat javasolt, bár ugyanerre a hírre az ír piac maga pozitívan reagált és az ország vezető indexe az ISEQ 0,5 százalékkal erősödött.


Az olaj- és gázipari papírok is a vesztesek között voltak hétfőn, az esést a Cairn Energy veeztte a szektorban 1,7 százalékos vesztéséggel, míg a BP 2,4 százalékot zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!