A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 89,15 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 37 971,57 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest - írta az MTI.

Délután még 200 pontos pluszban is volt a BUX, a nap végére azonban a nemzetközi hírek hatására gyengülni kezdett - mondta Hankiss László, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese az M1-en. Az amerikai és az európai tőzsdeindexek egyaránt negatívba fordultak azon hírek hallatán, hogy Donald Trump Twitter-üzenetében azt írta, "szép, új és okos" rakétákat fog kilőni a szíriai elnök támaszpontjaira a hét elején történt gáztámadásokra válaszul, és amire az oroszok azt válaszolták, a terroristákat kellene célozni, nem a szír rezsimet.

Nagyon élesedik a konfliktus a térségben, ezért estek a tőzsdék - mondta a vezérigazgató-helyettes. Az olaj ára eközben 2 százalékkal emelkedett, már 70 dollár felett van, és az arany is erősödött 1 százalékkal, ami mutatja, hogy a befektetők óvatosak, elbizonytalanodtak.

A Mol 50 forinttal, 1,71 százalékkal 2966 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára nem változott, 11 170 forintot ért, forgalmuk 5,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal 452,50 forintra nőtt, forgalma 291,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,77 százalékkal 5285 forintra csökkent, forgalmuk 1,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4285,05 ponton zárt szerdán, ez 10,72 pontos, 0,25 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Veszteséges zárás Európában

Indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok - írta az MTI. A páneurópai Stoxx 600 index 0,62 százalék, az FTSE Eurofirst 300 index 0,61 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,50 százalék veszteséggel fejezte be a szerdai kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 0,11 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX index 0,81 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,60 százalékkal végzett lejjebb. Madridban 0,39 százalék, Milánóban 0,67 százalék volt az indexcsökkenés.

Kedden az európai tőzsdeindexek még erősödéssel nyugtázták az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség enyhülését, miután a kínai államfő egy gazdasági konferencián tartott beszédében a gazdaság további nyitását helyezte kilátásba.

Szerdán viszont már az induló vállalati eredménybeszámoló szezonra terelődött az európai tőzsdei befektetők figyelme. A kockázatvállalási hajlandóságon nagyot rontott az amerikai elnök figyelmeztetése egy küszöbön álló megtorló rakétatámadásról a szíriai kormányerők ellen.

A szerdai kereskedés leggyengébben szereplő részvényei az utazási és turisztikai ágazatból kerültek ki, melynek mutatója másfél százalékkal gyengült. Nagyot estek emellett a vegyipari, nyersanyagipari, pénzügyi szolgáltató és egészségügyi cégek részvényei is. Viszonylag jól szerepelt viszont a kiskereskedelmi ágazat közel egy százalékos emelkedéssel. A Tesco részvénye több mint hat százalékkal erősödött, miután négy éve első alkalommal osztalékfizetést jelentett be.

A Deutsche Telekom részvénye három százaléknál nagyobb erősödést ért el annak hírére, hogy újrakezdődtek a fúziós tárgyalások amerikai érdekeltsége, a T-Mobile US és a Sprint távközlési szolgáltató vállalat között.

Az olajár szerdán tovább nőtt a hétfő-keddi öt százalékos emelkedés után. Szerdán a közel-keleti feszültség fokozódása emelte az olajárat, annak mértékét azonban erősen korlátozta az amerikai olajtermelés növekedése. A Brent olajár szerdán 2014 vége óta a legmagasabb árat érte el 72 dollár felett.

A Brent nyersolaj az európai kereskedés végén 1,97 százalékkal állt magasabban hordónként 72,44 dolláron, a WTI pedig 2,27 százalékkal 67,00 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,26 százalékkal jegyezték erősebben 1,2387 dolláron, az arany ára 1,30 százalékkal unciánként 1363,40 dollárra emelkedett.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!