BUX
38240

Mínuszok Athénban

Esik a görög tőzsde, az államkötvények hozamai pedig emelkednek az euróövezeti pénzügyminiszterek délutánra összehívott rendkívüli tanácskozása előtt. A németek már előre jelezték: nem várható megállapodás a mostani ülésen.

MTI-Eco, Napi.hu, 2015. február 11. szerda, 14:03

Az athéni tőzsde irányadó indexe, az ASE 4,1 százalékos esésben volt a keddi záróértékéhez képest délután 2 óra előtt pár perccel. A hároméves görög államkötvények hozama szerda délelőtt 68 bázisponttal 20,39 százalékra, a tízéveseké pedig 12 bázisponttal 10,72 százalékra emelkedett. A nagybankok is mind jelentős mínuszban álltak a Piraeus Bank 4,5, az Alpha Bank 6,3, a National Bank of Greece 9,1 százalékos mínuszban állt.

Az eurócsoport fél hatkor ül össze Brüsszelben, hogy megvitassa az új görög kormány elképzeléseit. Úgy tudni, hogy a görög delegáció egy tízszakaszos reformfolyamatot felvázoló megállapodástervezettel érkezik a tanácskozásra. Az euróövezet kulcsfontosságú tagja, Németország továbbra is hajthatatlannak mutatkozik, az eddigi megállapodásokban vállalt kötelezettségek teljesítését várja el Görögországtól. Németország a Bloomberg szerint már jelezte, hogy a mostani eurócsoport ülésen nem valószínű, hogy dűlőre jutnak - sajtótájékoztató este 7-kor várható az eddigi hírek szerint. A következő eurócsoport találkozó február 16-án, jövőhét hétfőn lesz.

A görög parlament a kedd éjfél után tartott voksoláson kényelmes többséggel bizalmat szavazott Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányának. Ciprasz a szavazás előtt tartott beszédében azt ígérte, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába". Kijelentette, hogy az új kormány nem fogja kérni a 240 milliárd eurós, február 28-án lejáró mentőprogram meghosszabbítását. Leszögezte viszont, hogy a görög adósságproblémára továbbra is európai uniós keretekben keresnek megoldást.

Ugyanakkor Panosz Kammenosz védelmi miniszter, a Független Görögök nevű jobboldali párt vezetője a Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Görögország "legjobb esetben az Egyesült Államokhoz, de akár Oroszországhoz, Kínához vagy más országokhoz" fordulhat segítségért, ha nem sikerül új megállapodást kötni a nemzetközi hitelezőkkel a 240 milliárd eurós adósság visszafizetéséről. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter múlt héten berlini látogatásán viszont kategorikusan kijelentette, hogy Görögország soha nem fog segítséget kérni Moszkvától.