Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezető európai indexek a délelőtti kereskedésben - már a ZEW index közlése előtt - bezuhantak, főleg az ukrán helyzet miatt. Az FTSE-100 0,3, a CAC-40 0,2, a DAX 0,6 százalékos mínuszban álltak, a Stoxx Europe 600 indexe 0,3 százalékkal gyengült, míg a periféria indexei közül a milánói FTSE MIB 0,1, a madridi IBEX-35 0,4 százalékos veszteségben járt.

A német ZEW index értéke a februári 68,5 pont után 61,5 pontra zuhant, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató a várt 52 pont helyet 51,3 pont lett, a gazdasági bizalmat jelölő almutató pedig a várt 52 helyett mindössze 46,6 pontot mutatott. Az euró 1,39 dollár alá esett a bizalmi index közlését követően. A ZEW indexe is meglátszik az ukrán helyzet, a ZEW elnöke, Clemens Fuest szerint ugyanis a krími válság a német gazdasági várakozásokra is rányomja a bélyegét.

Eközben a menedékdevizának számító jen erősödött, de még az elmúlt időszakban látott csúcsa alatt maradt a dollárral és az arannyal szemben.

Az események, amelyek miatt a befektetői aggodalmak erősödtek, az állt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendelettervezetet, amely a Krími Köztársaság Oroszországba történő integrálódását rendeli el azt követően, hogy a vasárnap tartott népszavazáson Krím lakosainak többsége az orosz csatlakozás mellett szavazott.

Erre válaszul az Európai Unió hétfőn szankciókat fogadott el Ororszországgal szemben, bár ezek egyes vélemények szerint relatíve enyhék.

Az orosz tőzsde a hírekre kissé erősödött, míg a rubel 0,8 százalékkal 36,85-ig tovább gyengült a dollárral szemben.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!