A határidős indexjegyzések alapján a főbb tőzseindexek, a frankfurti DAX, a londoni FTSE-100 és a párizsi CAC-40 0,2-0,3 százalékos csökkenéssel kezdhetik a kereskedést.

Csütörtökön és pénteken az amerikai pénzügyminiszter, a kereskedelmi miniszter és az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője tárgyalásokat folytat kínai illetékesekkel a külkereskedelmi kapcsolatokról, a kilátásba helyezett importvámok sorsáról - írja az MTI. A két ország közötti kereskedelmi feszültség eszkalálódásának a lehetősége már az ázsiai tőzsdéket is veszteségbe szorította a csütörtöki tőzsdenap kezdetén. Az európai nyitás előtt mintegy két órával Tokió 0,2 százalék, Szöul 0,5 százalék, Hongkong 1,6 százalék, Sanghaj 0,2 százalék veszteséget mutatott.

Az európai kereskedésben a kereskedelmi tárgyalások mellett a folyamatban lévő tőzsdei eredmény beszámoló szezon jelentéseire irányul elsősorban a figyelem. Csütörtökön a nagyobbak közül a Solvay, az Axa, az Adidas, a Bayer és a Volkswagen teszi közzé jelentését. A makrogazdasági adatok közül az Eurostat áprilisi euróövezeti inflációs adatai befolyásolhatják az árfolyamok alakulását. (Különös áldozatot szedett a durva időjárás.)

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek növekedése és a rekordnagyságú termelés hatására csökkent: a Brent 0,33 százalékkal hordónként 73,12 dollárra, a WTI 0,22 százalékkal 67,78 dollárra. A múlt héten az amerikai nyersolajkészletek az idei legmagasabb szintre emelkedtek és az amerikai olajtermelés is új rekordot ért el napi 10,62 millió hordón. Az Egyesült Államok már több olajat termel mint Szaúd-Arábia és már csak Oroszország előzi meg napi 11 millió hordós termelésével.

Az eurót 0,28 százalékkal jegyezték erősebben 1,1984 dolláron, az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,31 százalékkal emelkedett unciánként 1309,70 dollárra.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!