BUX
36940

Mínuszos nap, pluszos év a nyugat-európai tőzsdéken

Veszteséggel zártak pénteken a vezető nyugat-európai részvényindexek: az FTSE-100 0,5, a DAX 0,6, a CAC-40 1,5 százalékos mínuszt hozott össze, az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatos aggodalmakkal összefüggésben. A frankfurti mutató ugyanakkor az év egészét 29 százalékos plusszal zárta - ekkora többletre 2003 óta nem volt példa -, Párizs 14,6, a Footsie 6,3 százalékot hozott egy esztendő alatt.

NAPI, MTI-Eco, 2012. december 28. péntek, 19:05

A befektetők erős profitkivétel mellett döntöttek az előző napok kisebb-nagyobb áremelkedéseiből, miután az értékpapír-elemzők a napi jelentéseikben már nem sok esélyt adtak annak, hogy az amerikai kormány és a kongresszus időben megegyezik a januárban fenyegető költségvetési szakadékot elhárító, rendezett költségvetés-kiigazításokban. Megártott a részvénypiacoknak az is, hogy Franciaországban a statisztikai hivatal lefelé módosította a harmadik negyedévi gazdasági növekedés adatát. A befektetők kezdenek felfigyelni a februári választások előtt terjedő politikai bizonytalanságra is Olaszországban. Ezt pénteken jelezte, hogy az olasz állampapírok hozama háromhavi csúcsra ugrott a tízéves lejáratra.

Londonban a bankpapírok és a nyersanyagszektor képviselői a vesztes oldalra kerültek pénteken, hasonlóan az energiaipar cégeinek részvényeihez. A bankoktól Európa-szerte elfordultak a befektetők, miközben a Porsche papírjai látványosan drágultak azt követően, hogy egy amerikai bírósági ítélet elutasította 26 hedge fund keresetét, amelyben több mint 1,4 milliárd dollárt követeltek az autógyártótól, még Volkswagen balul elsült 2008-as bekebelezési kísérlete kapcsán.