Mire elegendőek a jó Richter-számok (elemzők)

Eltérően ítélik meg az elemzők, hogy milyen árfolyam hatása lehet a várakozások feletti Richter számoknak.
NAPI, 2010. november 9. kedd, 11:11
Fotó:

A Richter gyorsjelentése kapcsán mérsékelt árfolyam ugrásra számítanak az Equilor elemzői, meglátásuk szerint ugyanis az optimizmus azért olvadhat el hamar mert a vártnál jobb teljesítményt egy olyan hatás okozta amely csak átmenetinek tekinthető. Ebből adódóan nem számítanak arra, hogy a papír rövid távon ismét teszteli a 49 400 forintos lokális csúcsot. 

A csillogó számok ugyanis lényegében annak köszönhetőek, hogy az orosz piaci szabályozás változása miatt többen előrehozták vásárlásaikat, amely a harmadik negyedév értékesítési adatait pumpálta fel ugyanakkor halványabb teljesítményt jelez előre a negyedik negyedévre vonatkozóan - hívják fel a figyelmet az Equilor elemzői.
Ennek mértéke a Richter szerint két havi pluszértékesítésnek felelt meg, amely számításaik szerint az árbevételben 9-10 milliárd forintos pluszt jelentett tehát a konszenzus egyszerűen alulbecsülte ezt a hatást. Ráadásul a bruttó fedezeti hányad is megugrott a magasabb nyereségtartalmú készítmények nagyobb részarányának köszönhetően.
 
A készpénzállomány olvadásával ráadásul a Richter konszolidált mérlege már nem számít olyan kiugróan vonzónak, mint azt 2008-2009 folyamán. A két utóbbi akvizícióval a figyelem átterelődhet a kutatás-fejlesztések kockázataira, mint arra a nyári RGH-896 hatóanyaghoz kapcsolódó bejelentés is rámutatott.

A Cashline elemzi szerint viszont az elmúlt hetekben végbement konszolidációnak és profit realizálásnak köszönhetően kedvező alkalom nyílhat a részvényárfolyam magasabb szintjeinek tesztelésére is. Az első piaci reakciók szintén pozitívak lehetnek az elemzők szerint amire alapot adhat, hogy az első három negyedévben az egy részvényre jutó nyereség 3025 forint lett, így a 3100 körüli éves konszenzus emelkedésére számítanak a következő napokban, amely véleményük szerint támaszt nyújthat az árfolyamnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK