Az elmúlt hetekben növekedett az esély egy általános korrekcióra, miután az euró és az olaj egymással versengve zuhant egyre mélyebbre. Ez megviselte az olajcégek és a dollár-érzékeny multinacionális vállalatok árfolyamát. Egyelőre azonban a befektetők megúszták az általános zuhanást, mivel a közszolgáltatók, háztartási cikk-gyártók és más defenzív részvények iránti kereslet megtartotta a részvényindexeket, vagy legalább tompította az esésüket. A Fed QE2 (kvantitatív könnyítés) programjának júniusi lezárulásával azonban a befektetők kockázatvállalási hajlandósága várhatóan jócskán lecsökken.

Jó ok van a visszavonulásra, arra, hogy konzervatívabbá váljunk - mondta a Reutersnek Richard Ross. A New York-i Auerbach Grayson globális technikai stratégája szerint itt az ideje növelni a készpénz arányát a portfoliókban a nyári korrekció előtt, mivel később jóval olcsóbb árakon lehet majd vásárolni.

Számos előjel utal a piaci korrekcióra, ezek közül a leghatározottabb a május eleji éles eladási hullám volt az árupiacokon. A dollár azóta erősödik, ami szintén azt jelzi, hogy a kockázat iránti étvágy csökkenőben van.

A Reuters legutóbbi felmérése azt mutatta, hogy az alapkezelők, üzletkötők és elemzők 64 százaléka szerint csökkenhet a részvények, árupiaci termékek és az euró értéke a Fed masszív kötvényvásárlási programjának kifutása után.

Ross szerint a korrekció bármelyik pillanatban megkezdődhet, miközben a részvénypiacok sokéves csúcsaik közelében állnak, szezonálisan pedig egy gyengébb, alacsony kereslettel jellemezhető időszak jön a május - november közötti hónapokban.

A szektorok közötti rotációnak köszönhetően az S&P 500 egy szűk sávban, 1330 és 1350 pont között mozog már jó ideje, de a technikai elemzők egyetértenek abban, hogy rövid időn belül ki kell törnie az indexnek valamelyik irányba.

Robert Sluymer az RBC Capital Markets elemzője szerint nincs egyértelmű jel arra, hogy az aktuális piaci ciklusnak vége lenne. Ezért azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy defenzív eszközökben építsenek ki pozíciót a ciklikus részvények helyett.

Ezen a héten nem érkeznek az Egyesült Államokból sorsdöntő fontosságú makrogazdasági adatok, így a piacok az európai főcímeket fogják figyelni, ahogy a görög átstrukturálás valószínűsége egyre emelkedik.

A befektetőknek viszonylag könnyű dolguk van, elég az euró/dollár árfolyamot figyelni, miután a részvények, az árupiacok szokatlan korrelációt mutatnak az euró mozgásával - mondta Ross az Auerbach Graysontól. Eszerint a logika szerint, ha a dollár erősödik, akkor a részvények és árupiacok esésére kell felkészülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!