A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Gratzer Zoltán a Concorde üzletkötője szerint a BÉT-en három csoportba lehet sorolni a részvényeket. A klasszikus blue chipeknél (Mol, OTP, Richter, Magyar Telekom) mostanában nem számítanak a fundamentumok, vagy az általános hangulat vagy a makrohelyzet hoz vevőket a piacukra.

A középkategóriában szereplő részvények vagy a kis transzparencia vagy a tulajdonosi szerkezet miatt mellőzött, de általában jó fundamentumokkal rendelkező, potenciálisan értékes cégek, mint az FHB, Egis, de ide tartozik a Rába vagy a Danubius is.

A harmadik kategória pedig a „buli-papírok”, ahol nem a fundamentális értéket kell keresni. Ugyan az emberekben van félsz, de ezekben a papírokban játszani szoktak a szereplők, és ez ha elindul, mindaddig megy, amíg az olcsón beszállók nem döntenek úgy, hogy öntenek. Ezek a részvények viszonylag likvidek, vannak régebbi játékosok is, akik nagy tételben adják-veszik őket.

Az üzletkötő szerint ezekkel nyugodtan lehet játszani stopok használatával. Határ a csillagos ég, ezekről a papírokról bármit el lehet képzelni: egy KEG ugyanúgy lehet tíz, mint ezer forint vagy egy Humet egy forint vagy akár száz.

Králik István, a KBC üzletkötője szerint a kispapírok vonzerejét éppen az adja, hogy nagyon olcsók és ezért több tízezer darabot is lehet belőlük vásárolni. Emellett óriási a volatilitásuk, a százalékos elmozdulás sokkal nagyobb, mint egy nagy részvény esetében.

A szereplők viszont valószínűleg sokszor azt sem tudják, hogy mit csinál a cég. Králik nem javasolja, hogy bárki is nagyobb tételben vegyen ezekből, mivel sokszor felmerül a gyanú, hogy a nagytulajdonosok kiszivárogtatásaikkal, vételeikkel alakítják a piacot és a limites emelkedés minden látható ok nélkül limites esésbe csaphat át.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!