Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Nem egységesek a gazdasági és a tőkepiaci folyamatok megítélésében a vezető amerikai hedge-fund menedzserek, ez derült ki előadásaikból, melyeket a szokásos évi Ira Sohn konferencián tartottak - tudósít a Seeking Alpha.

David Einhorn, a Greenlight Capital legendás portfolió menedzsere, aki alapjainak hatalmasat kaszált a jelzálogpiaci válságon, változatlanul a hitelminősítőket tartja a piac leggyengébb pontjának. Ebben nincs újdonság, hiszen ő már egy jó évvel ezelőtt is a Moody's és a McGraw Hill, a Standard and Poor's anyavállalatának részvényeit shortolta, mondván, a válság során üzleti modelljeik fenntarthatatlanná váltak. Eddig úgy tűnik, igaza volt a gurunak, hiszen a Moody's részvények a hatalmas hossz ellenére egy év alatt 30 százalékkal értékelődtek le, a McGraw Hill papírjai 20 százalékkal állnak alacsonyabban tavaly májusi árfolyamuknál.

Einhorn szerint az amerikai kormányzat tavaly mindent egy lapra tett fel, és ennek komoly következményei lehetnek. A zéró kamat politikája hamarosan újabb buborék kialakulásához vezethet, s annak olyan következményei lesznek, mint 98-ban az LTCM csődje, az internet lufi, vagy a jelzálogpiaci válság. Einhornék egyébként már régóta tartanak aranyat, fizikai formában is.

David Tepper, az Appaloosa Management szakembere csak vállat vont, amikor szóba került, alapjai egy hónap alatt egymilliárd dollárt buktak. Szerinte nem lesz negatív fordulat a gazdaságban, s alapjaiban jelentős mennyiségű Bank of America és Banco Santander részvényt tart. Nem kevés AIG kötvénnyel is rendelkezik.

Steve Eisman, a Morgan Stanley tulajdonoban álló Financial Services Fund portfolió menedzsere, aki szintén nagyot profitált a subprime válságból (tevékenysége Michael Lewis, The Big Short című könyvéből lehet ismerős) most a fizetős oktatási intézmények papírjainak shortolásában látja a nagy lehetőséget.

A különböző felfogások és jövőképek egészen egzotikusnak tűnő befektetési startégiákat is eredményeznek. Jerry Graham a GMO-tól például a faipari termékek és fűrészáruk vételében látja a nagy lehetőséget az árupiacon. Mint rámutatott, ezek a termékek sem a 70-es években, sem a nagy gazdasági válság idején nem veszítettetk értékükből. Ő egyébként szereti még a feltörekvő piaci részvényeket és a jó minősítésű amerikai vállalatok részvényeit is.

A felszólalók közül nem egy mutatott rá előadása közben arra, hogy mennyire rossz az amerikai törvényhozás azon próbálkozása, amely a piac szigorúbb szabályozását tűzte ki célul. Véleményük szerint nem jó beleszólni túlságosan a tőkepiaci folyamatok alakulásába a szabályozókon keresztül, mert ezzel meggátolják, hogy a válságokon és problémákon a piac, sőt, a gazdaság egésze természetes módon jusson túl.

A túlszabályozás az alapkelezők szerint csak további problémák kialakulásához vezethet. Ennek oka, hogy a szabályozó hatóságok rendszerint rosszul mérik fel a helyzetet, s emiatt rossz döntéseket hoznak; mi több, azokat is későn.

Abban szinte minden résztvevő egyetértett, hogy a short-tilalmaknak nem sok értelmük van, s téves az a nézet, amely a piacon a short ügyleteket kötőket rosszindulatúnak állítja be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!