Folyik a pozíciólikvidálás nemcsak a magánbefektetőknél, hanem a kis- és nagy alapoknál is. Beindult a likvidálási láncreakció és egyelőre nem tud leállni, teljesen olyan, mint Fukushima - mondta Német Sándor a Buda-Cash üzletkötője. Mindenki csökkenti a kitettségét, az esti Fed-ülésre várnak, hátha a Fed tud valamilyen gyógyírral előállni. Addig viszont mindenki kiveszi a pénzét és félrevonul.

A svájci frank tovább halad az európaritás felé, forintban megvolt a 263 - további részleteket itt olvashat.

Egy ilyen helyzetben akinek eddig készpénze volt akár már meg is próbálkozhat az óvatos vásárlással, tőkeáttételes pozíciót viszont semmiképpen nem ajánlana az üzletkötő a trenddel szemben. A prompt részvények közül is hanyagolná a bankszektort, inkább egyes gyógyszer, vagy olajipari részvények lehetnek vonzók. A bankszektornak teljesen mindegy, hogy a svájci frank 260, vagy 252 forint, a 250 feletti szintek már nagyon negatívan érintik - tette hozzá.

Sajnos egyre több piaci szereplő vélekedik úgy, hogy igazából elfogyott a muníció a Fednél is, vagyis akármit jelent be kedd este, az valószínűleg nem fogja tudni teljesen megnyugtatni a piacokat, amelyek már a recessziót árazzák - mondta a Buda-Cash munkatársa.

Fontos szinten a BUX, pánikot jelez a DAX

A gépek megbolondultak, az algoritmikus kereskedés visszaüt, jelenleg ezt láthatjuk a nemzetközi piacokon - mondta Farkas Róbert, a Strategon vezető üzletkötője. Az elmúlt hónapok felgyülemlett feszültségének köszönhetőek a mostani likvidálások és a jegybanki segítségből fakadó hatalmas elárazásoknak. Most a nyári időszak miatt kevés szereplő van a piacon, és a kevés vevő kellően felszívja a hatalmas likvidálásokból fakadó eladói nyomást.

A BUX-ban nagyon fontos szinten vagyunk, 18 215-nél a BUX betöltötte a 2009 augusztus 20-i rést - hívta fel a figyelmet Farkas. Nagyon nehéz megmondani, hogy hol állunk meg, gigantikus likvidálás zajlik a nemzetközi piacokon. A magyar tőzsdén egyelőre nincs nagy forgalom, az esés viszont itt is kezd drámai méreteket ölteni. A DAX 500 pontot esett napon belül, ami nagy pánikot jelez. Akinek van pénze az Farkas szerint is csak tőkeáttétel nélkül próbálkozzon vételekkel, a jelenlegi árfolyamokat azonban már vonzónak tartja.

Abszolút kockázatkerülést látunk, és azt, hogy a nagy esés sem csábít be vevőket. ez aggasztó, ahogy az is, hogy technikai alapon sem látunk megállót az esésben - vélekedett Varjú Péter az Erste vezető üzletkötője.

OTP-t csak kockázatkeresőknek

Az OTP-nél rezeg a léc, a korábban többször támaszként funkcionáló 4350-es szint tartja jelenleg az árfolyamot. Ha ez megfoghatja, akkor pattanhat, ha nem, akkor viszont ezer forintot eshet. Éppen ezért aki vásárol az csak szűk stopokkal tegye. Az üzletkötő ugyanakkor úgy látja, nem lehet messze a megálló, "nem lehet a végtelenségig esni ilyen hevesen".

Az Erste szakértője szerint a napon túli pozíciók veszélyesek lehetnek, inkább csak a day trade-nek van jogosultsága. Érdekes ugyanakkor, hogy a devizákban nincsen olyan nagy hisztéria. Varjú Péter úgy véli, ha lesz is emelkedés az csak korrekció lesz, vagyis a hosszú távú vételeknek nem jött még el az ideje.

"Richtert és Molt nyugodtan lehet vásárolni ezeken az árszinteken, két-három hónapon belül, de lehet, hogy már 1-2 napon belül termőre fordulnak a vételek" - mondta Nyári Zsolt a KBC üzletkötője. Az OTP-t ugyanakkor csak komoly kockáztakedvelőknek javaslom. A Magyar Telekom érdektelen ebben a helyzetben - tette hozzá.

Kisebb részvényekkel nem szabad ilyenkor foglalkozni, hacsak nem érez valaki mögöttük valamilyen erős fundamentális hátteret.

Az esést főleg külföldi megbízások okozzák, a külföldiek részvétele ugyanakkor a Molban kiegyensúlyozott, itt nem csak nagy eladók, de erős vételek is láthatók. Az OTP-t inkább adják, csakúgy, mint a Richtert, ezeknél a belföldi szereplők vannak inkább a vételi oldalon.

Nem jó jel, hogy nincs nagy forgalom a BÉT-en, hiszen a nagy forgalom melletti zuhanás szokott a jó fordulópont lenni. Relatíve persze a 11 milliárdos forgalom nem kicsi 2 órányi kereskedés után, hiszen az elmúlt hetekben örültünk, hogyha egész nap összejött ennyi. De a pánik méretéhez képest nem túl jelentős - tette hozzá a KBC munkatársa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!