Mit tesz Erdogan, hogy megállítsa a líra zuhanását?

Arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel Erdogan török elnök az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének a megállítása érdekében. A török pénzügyminiszter a "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetéséről beszélt pénteken.
Domokos Erika, 2018. augusztus 10. péntek, 18:40
Fotó: AFP

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban azonban 20 százalék napi veszteségnél is járt. A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült.Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

Erdogan elnök pénteken arany- és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait a líra árfolyamának a védelmében - írta az MTI.

A török líra már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is jelentős mértékben gyengült, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akciónak tulajdonított. Devizatartalékaik lírára váltására akkor is intézett felszólítást az ország polgáraihoz a török elnök.

Törökország pénteken azt is bejelentette, Erdogan telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel gazdasági kérdésekről és a pénzpiacok felfordulásáról - írta a hvg.hu.

A török líra árfolyamvesztése az Egyesült Államokkal egyre mélyülő politikai ellentétekkel párhuzamosan a választások után is folytatódott.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter pénteken Isztambulban új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt tartott beszédében. Kevés részlettel szolgált azonban a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról.

Az a kijelentése viszont, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás alternatíváinak, valószínűleg sokkal inkább tovább mélyíti a nemzetközi pénzpiac ellenérzéseit a török gazdaságpolitikával szemben.

A kamatemelések zsigeri ellenségeként ismert Erdogan elnök ugyanis a monetáris politika felett megerősödött mandátummal került ki a választásokból. A köztársasági elnök ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek rendelkezésre állása elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek.

Nemzetközi pénzpiaci szakértők a jegybank vonakodását a líra árfolyamvesztésének kamatemeléssel történő megfékezésétől a köztársasági elnök álláspontja által korlátozott függetlenségének tulajdonítják - írta az MTI.

A fotó forrása: AFP Photo/Adem Altan.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.08.12 09:55

Atyavilág - Allah velük van és földi helytartója éppen most fosztaná ki a népet. Egy értéktelen papírért adják oda arany más megtakarításaikat?????? Nem csodálkozom. Aki képes leborulni a földre és imádkozni, csókolni egy kétlábú seggét, kezért, stb. az 100% nem normális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.08.11 12:54

Gondolom ő már minden eladható vagyonát pénzét lírába fektette :)
-hamarosan az orbánbatka is erre a sorsra jut aztán lehet tapsikolni hogy mennyire "megéri az export" :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.08.11 10:41

Én a törökök helyett megtenném amit kér a "kedves vezető", hiszen Erdogan kijelentette, hogy Allah velük van,
És ugye Allahal szembe menni eléggé reménytelen dolog.
Gyerünk törökök vegyetek lírát ! Adjátok el mindeneteket és vegyetek lírát, ami annyit ér lassan, mint a szaros budipapír...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.08.11 08:31

Megoldásként nagy és erős hadserege van, mint szunnita iszlámhívő fundamentalista (Sulejman a példakép) ideje belépnie az IS-be, iszlám kalifatust folytani, a dzsihadot teljes gázra izzítani a hitetlenek és EU ellen( már bennt vannak(), hagynia rohadó USA-val szövetséget, egyedüla leghübb barátot, a felcsuti stadion és vasút és a királyi vár tulajdonosát kímélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.08.10 19:41

Ez hülye. Az épeszű törökök gondolom egy jót röhögtek, és hanyatt homlok menekítik a megtakarításaikat Törökországból. Talán inkább olyan pénz- és gazdaságpolitikáz kellene folytatni, ami vonzó a befektetők és a vállalkozások számára, ahol nyereséget tudnak termelni és biztonságban van a pénzük és a befektetéseik. Nos Erdogan mellett ezt nehéz elhinni. Már látszik is az eredménye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html