A Napi Gazdaság cikke.

A Buda-Cashnél a cég története során már több ezer ügyfél kötött üzletet külföldi termékekre, és jelenleg is ezernél több magánbefektető kereskedik aktívan, összesen több milliárd forintos pénzösszeggel a külföldi piacokon - mondta el lapunknak Bácsi Sándor kereskedelmi igazgató. Az érdeklődési kör egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy aki a magyar piacon az azonnali részvénykereskedést preferálta, azt fogja keresni a külföldi piacokon is. Az itthon tőkeáttételhez szokott befektető ugyanakkor sokkal könnyebben próbálja ki magát a külföldi határidős piacokon. A legtapasztaltabb ügyfelek pedig nemegyszer a devizapiacon fedezeti kötésekkel biztosítják be magukat az árfolyamkockázatok ellen.

A kisebb megtakarítással rendelkező befektetők a magyar piac gyengélkedését tapasztalva főként az amerikai és német tőzsde iránt érdeklődnek. Ott is főleg a nagyobb, ismertebb cégek, mint például a Microsoft, Google, Yahoo!, Apple iránt, vagy Európában a Raiffeisen Bank, Erste Bank, Deutsche Bank, vagy a felvásárlási láz idején a Volkswagen iránt. De örök sláger a Gazprom, és egyéb orosz nyersanyagipari vállalatok iránt is tapasztalható érdeklődés, ám az orosz bankoktól már inkább ódzkodnak a befektetők. Az utóbbi időben a tudatosabb ügyfelek célzottan érdeklődnek a jó hozammal kecsegtető különféle vállalati kötvények iránt.

A külföldi papíroknál egyébként erősen sztorifüggő a választás. Így például 3-4 éve az ázsiai (főképp kínai és indiai), később a brazil termékek iránt volt fokozott kereslet, míg a régióban leginkább a lengyel tőzsdén, a nagyobb bevezetések és elsődleges kibocsátások (IPO-k) idején ugrik meg az érdeklődés. Állandóan visszatérő téma a zöld energiát érintő részvények vétele is.

Az elmúlt év nagy sztorija a Visa IPO volt, akkoriban a Buda-Cashnél sorba álltak az ügyfelek a jegyzéshez, de még a jelentős túljegyzés miatt lemaradtak is jól kereshettek a kezdeti időszakban a piaci ármozgáson. Az utóbbi időben a válság hatására a megfontoltabb ügyfelek fokozottabb érdeklődést mutattak a shortoló alapok iránt, és általánosságban is elmondható, hogy a befektetők szorosabban követték az amerikai eseményeket. Ennek következtében a hangulati változásokra gyorsabban reagálva aktívabbá váltak az esti órákban - mondta Bácsi.

Az árbevételének felét külföldi termékeken kereső Concorde-nál elsősorban a régiós és német papírok népszerűek az ezres nagyságrendet elérő ügyfélszám mellett. Az amerikai papírok viszont az időeltolódás következtében fokozatosan háttérbe szorulnak - mondta lapunknak Balásy Zsolt, a cég elemzője. A legnépszerűbbnek az Allianz, a Commerzbank, a Deutsche Bank bizonyul, míg a régióban a kevés számú orosz részvényen kívül még egyes osztrák papírok, mint a Raiffeisen és az OMV keresettebbek. Sok függ azonban a brókerek ajánlásaitól, például azok kapcsán élénkült a kereslet a Daimler és kisebb mértékben az Adidas iránt, ugyanakkor az egy időben kifejezetten népszerű Gazprom, illetve a Volkswagen vesztett jelentőségéből. A válság hatására egyébként a kereslet részben visszarendeződött a hazai piac javára, emellett pedig 2008 végétől az ETF-eken keresztül inkább a külföldi indexek felé tolódott el a hangsúly. Az egyedi részvények iránt a fundamentális alapokon nyugvó kereskedés idején nagyobb az érdeklődés (ez az időszak ennek nem kedvez).

Több száz ügyfél érdeklődik a külföldi piacok iránt a Cashline-nál is, ahol szintén a német és amerikai piac a fő célpont - mondta el lapunknak Kuti Ákos elemző. Az aktív befektetők elsősorban a bankszektort, az energiaszektort, a defenzívnek számító gyógyszeripari papírokat, valamint a távközlési ágazatot részesítik előnyben, de szerinte is sokat nyom a latban az elemzők és brókerek ajánlása. A brókerház kereskedési rendszerén részvényekre tízszeres tőkeáttétellel is lehet kötni, a szintén igen népszerű indexek (elsősorban Dow Jones ipari átlag, illetve a DAX-30) esetében hússzoros is van, és lehet kereskedni tőkeáttétel nélkül is. Az utóbbi időben igen népszerűnek bizonyult egyes 10-30 éves futamidejű vállalati kötvények shortolása, és az olajipari óriás Exxon Mobil árfolyamesésére való játék. A múlt hét elején, az amerikai bankmentő csomag képviselőházi tárgyalása előtt pedig a bankszektorindexekre történő kötések voltak gyakoriak.

Régiós szinten is van ugyan kitettség, de a magánbefektetőknél ez kevésbé jellemző, inkább a portfóliókezelt és intézményi ügyfelek tartanak például az Erste és a Raiffeisen papírjaiból. Általánosságban azonban Kuti szerint elmondható, hogy a válság dacára is a feltűnő, kirívó sztorik mozgatják meg az október óta óvatosabbá vált befektetőket.

A külföldi kereskedést októberben a KBC Equitiesszel együttműködésben beindító KBC Securitiesnél is főleg az amerikai és kisebb mértékben a német piacok a legkeresettebbek - mondta el Milei László vezető üzletkötő. A magánbefektetőknél három fő csapásvonal látszik körvonalazódni. Egyrészt ETF-eken keresztül érzékelhető az érdeklődés a főbb indexek, a távol-keleti papírok, illetve az arany és az olaj iránt. Emellett slágerterméknek bizonyulnak a - limitek hiányában nagyobb mozgásokra képes - amerikai közepes kapitalizációjú vállalatok, illetve a Dow Jones Industrial Average kosarába tartozó nagy blue chipek, mint a Citigroup, a General Motors, a Bank of America vagy a Microsoft.

A német piacon elsősorban a BMW, a Volkswagen és a Deutsche Bank részvényei kelendőek. Európán belül a régiós papírok keresése nem nagyon tapasztalható, a lengyel piac iránt is inkább az intézményi befektetők érdeklődnek. Az orosz cégekre, bár nem nagy számban, de előfordul kötés, és még mindig gyakoribb, mint például a francia vagy spanyol értékpapírokra. Milei elmondása szerint ugyan ügyfeleik elég konkrét elképzelésekkel indulnak neki a külföldi kereskedésnek, tájékoztatást azért időről időre igényelnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!