Mit lép a Mol az alacsony olajár miatt?

A beruházások visszafogását tervezi a Mol, sőt a vállalat a jövőben a Magyarországhoz közelebb fekvő, az olajár csökkenése ellenére készpénzt termelő projektekre kíván fókuszálni - mondta a Bloombergnek a kutatás kitermelési üzletág vezetője.
portfolio.hu, 2016. február 2. kedd, 17:00
Fotó: Napi.hu

A Mol az utóbbi két évben alacsony kockázatú geológiai adottságokkal rendelkező régiókban, Norvégiában és Nagy Britanniában bővítette portfólióját. Bár a Nagy-Britanniához tartozó északi-tengeri régióban az operáció 30 dolláros olajár mellett veszteséges, a hazai és a horvát eszközökben ugyanakkor lát még potenciált Berislav Gaso, az upstream üzletág vezetője, aki szerint a jelenlegi helyzetben a költségek féken tartása sokkal fontosabb, mint a kitermelési célok elérése illetve az akvizíciók.

Gaso szerint a Mol a működési költségek lefaragását tervezi, továbbá olyan projektekbe fog csak beruházni, melyek 30 dolláros olajár mellett is életképesek. Az északi-tengeri eszközökön leírást hajtanak végre, és a csoport portfóliójának egyes kisebb elemeit is átértékelik, minderről pedig a február 24-én érkező negyedik negyedéves gyorsjelentésben számolnak be.

Pontos kitermelési vagy beruházási terveket nem árult el. A Mol nem tervezi kitermelési eszközök értékesítését, igaz 2016-ban az akvizíciók sem szerepelnek a prioritások közt - mondta Gaso.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK