BUX
38056

Mit lép ma a Fed? - Közeleg a bejelentés

Magyar idő szerint este nyolckor jelenti be a Federal Reserve, hogy miként változik az Egyesült Államok monetáris politikája, sőt új gazdasági prognózisokat is közzétesznek, ami talán még nagyobb hangsúlyt is kaphat.

portfolio.hu, 2014. június 18. szerda, 19:00

Hamarosan megismerhetjük a Federal Reserve döntését, amelyben a várakozások szerint újabb 10 milliárd dollárral lassítják az eszközvásárlási programjukat, míg az irányadó rátához még nem nyúl hozzá. Az igazi kérdés az, hogy az utóbbi mikor történhet meg, sokak szerint a Fed az ígéreténél (ami természetesen nem konkrét időpont) hamarabb kezdhet kamatemelésekbe. Az irányadó rátájuk jelenleg 0-0,25 százalékon tartózkodik a válságot követően, és a ma közzétett prognózisok az első emelés időpontját is meghatározzák majd, amire a befektetők könnyen ráugorhatnak.

A piac számára ugyanakkor fontosabb lesz a szintén most megjelenő negyedéves prognózisa a Nyíltpiaci Bizottságnak, melyben megadják előrejelzéseiket a növekedés, az infláció és a kamatpálya kapcsán. Ez utóbbi pedig komoly pénz- és tőkepiaci reakciót is kiválthat, ha lényegesen eltér a piaci szereplők vélekedésétől - írja a Portfolio.hu.