Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kellemes meglepetéssel szolgált a Richter ma hajnalban megjelent első háromnegyed éves gyorsjelentésével, az elemzői várakozásoknál ugyanis kedvezőbb árbevételi, üzemi eredmény és nettó eredmény adatokat tett közzé a társaság. Ez azonban csak a várakozásokra igaz, a tavalyi év hasonló időszakában elérthez képest a bevételek kivételével minden soron elmaradt a gyógyszeripari társaság.

A Portfolio.hu konszenzusát a csoport bevételei 3,2 százalékkal, üzemi profitja 14,5 százalékkal, nettó eredménye pedig 10,1 százalékkal szárnyalta felül a negyedévben. Az első kilenc hónapban 909,6 millió euró forgalmat produkált a csoport, ami 1,6 százalékos növekedést jelent 2015 január-szeptemberi időszakához képest, az üzemi profit 14,3 százalékkal 145,3 millió euróra csökkent, az adózott eredmény euróban mérve 2 százalékkal, 140,7 millió euróra zsugorodott.

A gyógyszercég EU-ból származó árbevétele euróban mérve 8,6 százalékkal emelkedett az időszakban, 353 millióról 383,4 millióra. A legnagyobb növekedést a román piacon érte el a cég, itt forgalma több mint 20 millió euróval,139,7 millió euróra bővült. A FÁK-országokból származó bevételek 7,5 százalékkal estek vissza, az Oroszországi forgalom 7,5 százalékkal, 284 millió euróra csökkent. Itt csak Ukrajnában sikerült 6,8 százalékos bevételbővülést elérnie a cégnek, ez jórészt annak is betudható, hogy nagyon alacsony volt a bázis.

Az Egyesült Államokban 12,6 százalékkal, 36,1 millió euróra csökkentek a bevételek, míg Kínában 17,8 százalékkal 60,8 millió euróra bővültek. A latin-amerikai országokban szintén a tavalyinál magasabb forgalmat tudott realizálni a Richter, 22,2 millió eurót A cégcsoport hazai bevételei gyakorlatilag stagnáltak.

A csoport fedezeti hányada az első kilenc hónapban 59,2 százalékra esett vissza a tavalyi 61,3 százalékról. Ennek több oka is volt egyszerre. A rubel forinttal és euróval szembeni értékvesztése csökkentette a forintban mért oroszországi árbevételt, s ez kiegészült a többi FÁK országból és az Egyesült Államokból származó bevételek csökkenésével, eközben viszont jelentősen emelkedett a romániai nagykereskedelmi árbevétel, aminek viszont alacsonyabb a fedezeti hányada. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni az átlagnál magasabb fedezetű piacokon, az Európai Uniós tagállamokban és a kínai piacon elért növekedés.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy 2015-höz képest jelentős volt a visszaesés az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlegében. Míg tavaly ezen a soron még 1,229 milliárd forintnyi (4 millió eurónyi) pozitívumot tudtak felmutatni, addig idén ezen a soron 1,869 milliárd forintnyi (6 millió eurónyi) mínusz keletkezett.

Ebben több jelentősebb egyszeri tétel is szerepet játszott, ilyen volt például az, hogy tavaly a Richter kiemelkedő nagyságú mérföldkő bevételt realizált a Cariprazine amerikai bevezetésével kapcsolatban. Idén 10 millió eurós mérföldkő bevétele volt a cégnek a Cariprazine európai forgalmazására a Recordati-val aláírt licenc megállapodásból. A mostani időszak számait pozitívan befolyásolta a kínai piacon OTC termékeket értékesítő vegyesvállalat 100 százalékos felvásárlása, ehhez kapcsolódóan  3,45 milliárd forintnyi (11,1 millió eurónyi) egyszeri bevételt számolt el a csoport.

A Lisvy termékvisszahívásával kapcsolatban eközben immateriális eszközökre 2,4 milliárd forintot (7,7 millió euró), a készletekre 852 millió forintot (2,7 millió euró) írt le a Richter. Idén az egyéb bevételek és ráfordítások között szerepel 13,1 millió euró értékben kilenc európai országban érvényes claw-back befizetési kötelezettség is.

A pénzügyi tevékenység eredménye jelentőse javult tavalyhoz képest, 8,9 millió euró nyereséget ért el ezen a soron a cég a tavalyi 16,3 millió eurós veszteség után. A nagy javulást legnagyobb részt annak köszönhető, hogy tavaly 25,4 millió eurós veszteséget volt kénytelen a Richter a vevő- és szállítóállományok átértékelésén elkönyvelni, s ez a tétel idén nem jelentkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!