A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Csütörtökön tették közzé az amerikai hedge fundok negyedik negyedéves pozicionáltságukat; az úgynevezett 13F nyomtatványokból megtudhattuk, milyen eszközökben bíztak az év végén a profi befektetők. A nagy törésvonal az Apple volt, hiszen több nagy alapkezelő sok milliárd dollár értékben adta el papírjait, ami hozzájárulhatott az utóbbi hónapok gyenge teljesítményéhez. Voltak azonban olyanok is, akik bele mertek venni az esésbe, a David Einhorn által vezetett Greenlight Capital például több mint 200 ezerrel növelte Apple-papírjai számát, további 275 ezer darabra pedig opciót vett. Így december végén közel 700 millió dollárja volt alapjának a technológiai óriásban (Einhorn a közelmúltban szorgalmazta, hogy az Apple fizessen többet a befektetőknek). Soros György magyar származású nagybefektető ennél óvatosabban, de szintén bizakodó, hiszen a harmadik negyedéves 56,6 millió dollárról 98,1 millióra növelte kitettségét az Apple részvényeiben.

Soros ugyanakkor eladta AIG-portfóliójának felét, de még mindig 312,5 millió dollárt tartott a biztosítóban. A Citigroup eközben a Soros Fund Management kedvence lett, és belevettek a Manchester Unitedbe is, 47,7 millió dollárnyi részvényt vásároltak. Az alapnak két jelentős vállalatikötvény-portfóliója is megvolt még az év végén, a Lucent Technologies kötvényeiből 611,8 millió dollárnyi, míg a Micron Technology papírjaiból 815,7 millió dollárnyi volt a birtokában.

A Third Point portfóliómenedzsere, Dan Loeb a Morgan Stanleyre esküszik, közel 150 millió dollárra növelte kitettségét a befektetési bankban, az Apple-t viszont rendesen kiszórta: korábbi 710 ezer darabos pakkját teljesen likvidálta. A Viking Global ennél is nagyobb, egymillió darabos Apple-csomagot adott el, a Lone Pine pedig 805 ezer darab almás részvénytől szabadult meg.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!