Az MKB Bank 28,9 milliárd forintos korrigált adózott eredménnyel zárta az idei első negyedévet. Ezt a teljesítményt a sikeres 2020-as üzleti erőfeszítések alapozták meg - közölte a hitelintézet a befektetőknek készült prezentációban. Az, hogy a negyedéves profit éves összevetésben 21 milliárd forinttal nőtt, az nemcsak a kedvező pénzpiaci környezetnek, hanem az azzal együtt növekvő üzleti aktivitásnak is köszönhető. Mind az ügyfélhitel-, mind a banki könyvi értékpapír-portfólió jelentős eredményt generált, miközben a szigorú költséggazdálkodás fennmaradt. 

A nettó kamateredmény folyamatosan emelkedett, a mérlegfőösszeg lassan megközelíti a 3 ezer milliárd forintot, ez részben a gyors betétállomány-növekedésnek köszönhető, de a hitelállomány bővülése is folytatódott a stratégiailag fontos szegmensekben. A bank tőkehelyzete stabil és a likviditási pozíciója is kiváló. Az eredményeket az is javította, hogy a növekvő inflációs várakozások miatt emelkedtek a hozamok. 

Sikerült megőrizni a piaci részesedést

A lakossági szegmensben sikerült elérni, hogy a teljes fiókhálózatban elérhetővé vált a digitális ügyfélhívó rendszer. Március óta igényelhetik az ügyfelek az Otthonfelújítási Kamattámogatott kölcsönt és az MNB Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsönt, illetve a bank büszke arra, hogy megjelent a termékkínálatában az MKB World Elit Metal kártya és az MKB Platinum Metal kártya.

A vállalati szegmensben az NHP Hajrá!, az EXIM és a Széchenyi Kártya hitelek iránti töretlen a kereslet, ez hozzájárult a vállalati hitelállomány éves szintű bővüléséhez. A Kamatmentes Újraindítási Gyorshitel Program kiemelkedő érdeklődés mellett indult el az MFB pontokon márciusban. Nem pénzügyi vállalati hitelek terén a bank piaci részesedése stabil, az állomány 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévben. 

Az MKB-Euroleasing 2021-ben ünnepli 30. éves jubileumát. Forgalmát tekintve a társaság a második legnagyobb szereplő a hazai lízingpiacon. Az új kihelyezéseket tekintve az MKB csoport továbbra is stabilan a három legnagyobb szereplő közé tartozik a magyar lízingpiacon. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!