Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felére esett az MKB Bank Nyrt. adózott eredménye a társaság tőzsdei beszámolója szerint. A hitelintézet adózás utáni profitja csupán 8,17 milliárd forint lett, tavaly az első félévben még 18 milliárd forint nyereséget termelt a bank. A korrigált, konszolidált adózás utáni eredmény ennél jobb lett 11,9 milliárd forint, de ez is 53,5 százalékos visszaesést jelent.

Átrendezték az eredményt

A beszámoló a visszaesést technikai lépésekkel magyarázza, miszerint 2019 első felében jelentős átrendeződés történt az adózott eredmény terhére és a teljes átfogó jövedelem javára a nemzetközi számviteli szabályokkal (IFRS) összhangban. Tavaly emelkedtek a hozamok, az idén viszont csökkentek, és az ezeket fedező ügyletek negatív eredményhatása az adózott eredmény rontotta. Az átfogó jövedelem ugyanakkor nőtt, a tavalyi 13,1 milliárd forintról 13,66 milliárd forintra emelkedett.

Jól alakult a többi szám is. Az MKB az első félévben 21,5 milliárd forintos nettó kamateredményt ért el, ez az előző évihez viszonyítva 6,1 százalékos, míg az előző félévhez képest 6,5 százalékos emelkedést jelent. A kamatbevételek 8,9 százalékkal nőttk az előző félévhez képest, éves összehasonlításban pedig 4,4 százalékkal. A nettó díj- és jutalékbevétel 11,7 milliárd forint lett, vagyis kissé csökkent. A háttérben a vállalati induló jutalékbevételeknek visszaesése, és az állampapír-forgalmazáshoz kapcsolódó jutalékok csökkenése áll.

Ezen a Magyar állampapír plusz (MÁP+) megjelenése sem javított. A júniusban debütáló szuperkötvény a gyorsjelentés szerint jelentős kiszorító hatással volt az egyéb befektetési szolgáltatási termékekből származó bevételre, és bár az MKB is sokat eladott az út lakossági kötvényből az értékesítési jutalék csak a második féléves eredményben fog majd meglátszani.

Stagnáló hitelállomány

A bruttó hitelállomány 967,7 milliárd forint volt június végén, minimális mértékben nőtt az év eleje óta, tavaly júliushoz képest pedig 7,3 százalékkal csökkent. Ennek legfőbb oka, hogy az MKB keze meg van kötve, a bank mérlegfőösszege a bank EU-s vállalásai miatt nem nőhet egy bizonyos korlát fölé. A lízingportfólió viszont 12,3 százalékkal nőtt az első félévben, és a vállalati hitelállomány is 1,4 százalékkal emelkedett.

A bank folyamatosan tisztítja a portfólióit, ennek hatására a nettó hitelállomány csupán 2,9 százalékkal csökkent éves összevetésben, sőt 2018 végéhez képest már 3,3 százalékos növekedést mértek. Az ügyfélbetét-állomány 1 330,2 milliárd forint volt, ez 6,7 százalékos növekedés egy év alatt.

Az MKB Csoport saját tőkéje a tárgyidőszak végén 171,3 milliárd forint volt, éves alapon 17,1 százalékkal nőtt, a tőkemegfelelési mutató pedig 19,3 százalékos volt a félév végén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!