Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elindult a kereskedés az MKB részvényeivel. "A tőzsdére lépést stratégiai lépésnek tekinti az MKB, nem csak arról van szó, hogy uniós elvárás volt ez" - mondta Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója a hitelintézet tőzsdei bevezetéséről szóló tájékoztatón.

A hatodik legnagyobb részvény

Az MKB Bank január 17-én tartott közgyűlésén határozott arról, hogy nyilvánosan működő részvénytársasággá alakul át, és bevezeti az hitelintézet teljes alaptőkéjének megfelelő 100 millió darab, egyenként 1000 forint névértékű részvényét a tőzsdére. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) május 30-án vette fel a részvényeket a terméklistára.

A tőzsdei bevezetéssel egyidejűleg nyilvános tranzakcióra nem került sor. A kereskedés megkezdésekor az MKB Bank Nyrt. tőzsdei kapitalizációja meghaladja a 197,2 milliárd forintot, amellyel a kibocsátók rangsorában a hatodik helyet foglalja el.

Az ügyfeleket nem érinti

A tőzsdei bevezetés az MKB Bank ügyfeleit semmilyen módon nem érinti majd, ugyanúgy folytatódnak a szolgáltatások. A hitelintézet PE (árfolyam/nyereség) mutatója 8-as körül van, ez alapján a régiós hitelintézetek közül az olcsóbbak közé tartozik. A kereskedés kezdetén az első ajánlatokat 2366 forintos árfolyamon tették a részvényekre, ez alapján emelkedhet az árfolyam.

Mindezt persze csak akkor, ha a mostani tulajdonosok - élükön az együttesen több mint 91 százalék feletti részesedéssel rendelkező Mészáros Lőrinccel és tiszakécskei üzleti partnerével, Szíjj Lászlóval - hajlandók lesznek a eladni pakettjükből. Mészárosról Balog Ádám azt mondta a sajtótájékoztatón: korrekt tulajdonos, aki gondos gazdaként odafigyel a befektetésére. Arról, mennyi hitelt adott a bank a felcsúti vállalkozónak, Balog nem nyilatkozott, de olyan hitelezett csoportok, amelyek fokozott kockázatot jelentenek, nincsenek a banknál - közölte a bankvezér.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!