Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent a tőzsde honlapján az MKB Bank részvényeinek bevezetéséről szóló összevont tájékoztató. A hirdetmény szerint június 14-én indul a kereskedés a részvényekkel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) standard kategóriájában.

Összesen 100 millió darab 1000 forintos névértékű részvényt vezetnek be a parkettre. Mivel ez alapján tőkeemelés nem lesz a banknál, az új befektetők legfeljebb a jelenlegi tulajdonosok által eladott papírokból vásárolhatnak.

Ezek jelenleg a Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozóhoz köthető Metis Magántőkealap, amelynek 35 százalék + egy darab részvénye van a bankban, szintén Mészároshoz kötődik az Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő 13,62 százalékos pakettje. A Blue Robin Investments révén 32,9 százalékos, az Eirene Magántőkealap révén pedig egy szavazat híján 10 százalékos részesedése van Szíjj Lászlónak.

A tőzsdei bevezetéssel az MKB teljesíti az Európai Bizottság felé fennálló vállalását, miszerint a bank szanálásáért és az így kapott állami támogatásért cserébe nyilvános részvénytársasággá alakul, amelyet tőzsdére visznek. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója arról nyilatkozott, hogy hosszabb távon 20-30 százalékosra emelkedhet a közkézhányad a bank részvényeinél. Balog Ádám szintén rendelkezik a bankban egy kisebb, 2,56 százalékos pakettel a Promid Finance Zrt. révén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!