Több tényező együttes hatására egy hónap leforgása alatt 3,4 százalékról 2,9 százalékra esett a tízéves magyar állampapír másodpiaci referenciahozama - kezdi cikkét a Világgazdaság a piacról. A lapnak Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója több magyarázatot is adott a folyamatra: szerinte a magyar hozamokat leginkább az húzta lefelé, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban a fejlett gazdasági térségekben általánosan enyhültek a növekedési és inflációs várakozások.

A magyar és a német hosszú hozamok között jelenleg mintegy 300 bázispont a különbség, ami jelentős puffer a magyar kötvények számára. Ez részben annak köszönhető, hogy Nyugaton inkább a túlzottan alacsony növekedés és az infláció a probléma, idehaza inkább a gazdaság túlfűtöttsége és az erősebb infláció nyomás a probléma.

Forián-Szabó úgy véli, hogy a folytatás erősen függ a következő hónapok inflációs folyamataitól. Itthon nő a nyomás, de külföldön csökkennek a nyersanyagárak, ami kettős hatást eredményez. "Viszont fontos szerep jut a forintárfolyamnak is: ha a piac nem tartja hitelesnek a rendkívül alacsonyan tartott reálkamatot, akkor a forint gyengülésén keresztül nyomás nehezedhet az MNB-re, hogy szigorítson a monetáris politikán" - mondta a szakértő.

A CIB Bank elemzője, Jobbágy Sándor szerint ezek mellett az is a hozamcsökkenés hátterében állhat, hogy az MNB úgy kommunikált, mint amely fenntartaná a laza kondíciókat a jövőben is. "Nem szabad figyelmen kívül hagyni a nagyon is valós hazai inflációs kockázatokat is" - tette hozzá a szenior szakértő, aki szerint a két egymást követő legutóbbi 3,9 százalékos adatot ugyan a piac és a jegybank is kiugróértéknek tekinti. 2020-ban 3 százalék környékén stabilizálódhat a szint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!