Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil – mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője.

jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentéséről számolt be a főosztályvezető.

De tulajdonképpen mi is az a bankcsőd, és kell-e félnünk tőle?

Az elmúlt napok fő eseményei az SVB amerikai bank összeomlása és annak következményei voltak, miközben felmerül a kérdés, hogy mit is jelent egy bank csődje vagy összeomlása: mindez hogyan következhet be, és miért fél ettől a kormányoktól a jegybankokon át minden komolyabb gazdasági döntéshozó szervezet. Bővebben>>>

Nem akármilyen jó hírrel kecsegtet a jegybank

Összemérték a jelenlegi helyzetet a 2008-as gazdasági válság idején kialakult gazdaság szintjével.

A magyar bankok likvid eszközeinek aránya, a finanszírozási szerkezete, a tőkemegfelelése és hitelportfóliója is érdemben jobb, mint a 2008-as válság idején

– állapította meg az MNB jelentése.

Mi a legnagyobb veszélyforrás?

A jelentésből az is kiderül, hogy az egyik legfőbb veszélyforrást a kockázati tolerancia csökkenése jelenti:

Az amerikai bankok kockázatai – kamatkockázatok, kereskedelmi ingatlanhitelek kockázatai – nagyobb mértékű realizálódásának globális hatásai lennének, ami alól Magyarország sem mentesülne

– jelentette Dancsik Bálint.

Mélypont felé tart a hitelezési szektor

A főosztályvezető rámutatott: a vállalati hitelezés 14 százalékkal nőtt tavaly, amiben nagy szerepe volt az egyedi nagy ügyleteknek. A kkv-hitelállomány dinamikája fokozatosan csökkent 2022-ben, éves szinten a kis cégek hitelállománya 13 százalékkal bővült, miközben a nagyvállalatoknál ez az érték 19 százalék volt.

Az MNB arra számít, hogy a hitelezés dinamikája tovább csökken, a mélypontot az év végén 7 százalékos növekedéssel érheti el a szektor.

Mely vállalatok juthatnak devizahitelhez?

Dancsik Bálint felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelkereslet megnőtt a devizahitelek és a rövid lejáratú hitelek iránt. Ugyanakkor a bankok megerősítették a jegybanknak, hogy csak olyan vállalatok juthatnak devizahitelhez az országban, amelyek természetes fedezettel rendelkeznek, azaz van bevételük az adott pénznemben.

Azzal folytatta, hogy a háztartási hitelezésben egyértelműbben látszik a piac lassulása, az új szerződések kötésében tavaly 10 százalékos csökkenés következett be. A tendencia idén folytatódott, 2023 első negyedévében a háztartási hitelek nagyjából 50 százalékkal, és ezen belül a lakáshitelek kibocsátása közel 70 százalékkal esett vissza – tette hozzá utalva arra, hogy a zöld otthon program miatti magas bázis is hozzájárult a meredek visszaeséshez az év elején.

Sokkoló, ami a hitelekkel történt, itt van, mikor rendeződhet a helyzet

2023 első negyedévében több, mint 65 százalékkal esett vissza a lakáshitelfelvétel volumene. A jelenlegi kereslet-visszaesés mögött a magas kamatokon túl a lakosság saját anyagi helyzetének bizonytalansága és az infláció áll. Szakértők válaszoltak, mely pontokon segíthetné a szabályozó a piac hatékonyabb működését. Bővebben>>>

Mennyit esett vissza a bankok jövedelmezősége?

A bankok jövedelmezősége 2022-ben minimális mértékben csökkent: a profit a szektorban 485 milliárd forint volt, miközben a 2021-es adózott eredmény 510 milliárd forintot tett ki a külföldi tevékenységek nélkül.

A profit szerkezete nagy változáson esett át, jelentősen nőtt az értékvesztés részben az orosz-ukrán kitettségek miatt, rontotta az eredményt az év közben bevezetett extraprofitadó és a kamatstop is. Ezzel szemben áll a bankok kamatjövedelmének 675 milliárd forintos emelkedése 2022-ben 2021-hez képest.

A jegybank stressztesztje elhúzódó háborúval, a tovagyűrűző bizonytalanság közepette „a kockázati étvágy” csökkenésével és az előrejelzéshez képest 6-10 százalékkal elmaradó GDP-növekedéssel számolt.

Ilyen súlyos stressz-forgatókönyv esetén sem lépne fel tőkehiány sem szektor szinten, sem az egyedi intézmények szintjén, a bankok a hitelkihelyezési képességüket megőriznék – összegezte a főosztályvezető.

Tápászkodik a forint a múlt heti sokk után

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtökön reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!