Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot végzett a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciabiztosítási tevékenységének áttekintésére. A célvizsgálatba a jegybank bevonta a tevékenység kapcsán érintett egykori és jelenlegi vezető állású személyeket, s egyéb vezetőket is a biztosító korábbi válsághelyzete miatti személyes felelősségükkel összefüggésben. Mint ismeretes, a – korábban szabálytalannak minősített – határon átnyúló tevékenységgel összefüggésben az MNB egyebek mellett megtiltotta, hogy a CIG EMABIT Olaszországban a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosításokat kössön vagy a régieket meghosszabbítsa.

Olaszországi mulasztások

A CIG EMABIT-nál 2019. augusztus 30-ig vezérigazgatói és igazgatósági tagi tisztséget betöltő személy esetében a vizsgálat több olyan, az olasz üzletágat érintő szabálytalanságot, mulasztást állapított meg, amelyek nyomán hiányosságok merültek fel az intézmény irányításában, működésében, a döntéshozatali és kockázatvállalási folyamataiban, többek közt kockázatos, a későbbiekben válsághelyzetet teremtő biztosításokra vonatkozóan is. A biztosító belső védelmi vonalai így nem kontrollálhatták hatékonyan az olaszországi működést. Az MNB 20 millió forintos bírságot szabott ki a volt első számú vezetőre.

A CIG EMABIT tavaly szeptember 30-ig igazgatósági tagságot betöltő két vezetője esetében 5-5 millió forint büntetést rótt ki a jegybank. A két vezető nem lépett fel kellően hatékonyan a korábbi vezérigazgató döntései ellen, azokat nem megfelelően ellenőrizték, illetve az irányításuk mellett működő biztosítónál nem állt rendelkezésre a határon átnyúló tevékenység jogi, kockázatvállalási és szakmai követelményeihez, volumenéhez illő szervezeti felépítés, belső kontrollrendszer, s mindehhez az erőforrások. Esetükben enyhítő körülménynek számított a válsághelyzet kezelésében végzett tevékenység.

A biztosító vezető kockázatkezelője elégtelen kockázatkezelési rendszert épített ki és működtetett az olasz üzletág kapcsán. Elmaradt e tevékenység érdemi monitorozása, amely így nem volt alkalmas a kockázatok megfelelő azonosítására. Emiatt is jöhettek létre jóvá nem hagyott variánsok az olasz kezesi terméknél, s koncentrálódhattak jelentősen a kockázatok. Az MNB ezért 3 millió forint bírságot szabott ki e vezetőre, s kezdeményezte felmentését is a biztosítónál.

Nem vették észre időben a bajt

A CIG EMABIT korábbi megfelelőségi vezetője – aki 1,5 millió forintos jegybanki bírságot kapott – 2016-ig egyáltalán nem, s ezután is csak túlzottan szűk terjedelemben, formálisan, nem kellő szakmai gondossággal vizsgálta az olasz üzletággal kapcsolatos tevékenységet. E vizsgálatok legföljebb apróbb szabályozásbéli hiányosságokat tártak föl, s alkalmatlanok voltak a megfelelőség biztosítására.

Az MNB által áttekintett időszak jelentős részében a biztosító volt belső ellenőrzési vezetője sem vizsgálta kellő mélységben, spektrummal az olasz határon átnyúló, illetve ehhez kötődően a kiszervezett tevékenységeket. Az olasz üzletág működtetésével kapcsolatos jelentős problémákat így csak a válsághelyzet kialakulta után tárta fel. Az MNB e vezetőt is 1,5 millió forint bírsággal sújtotta.

A célvizsgálat eredményeként meghozott intézkedések összhangban állnak az MNB elmúlt években következetesen képviselt elvi megközelítésével. Eszerint a pénzügyi szervezetek vezető állású személyei fokozott gondossággal, azt szem előtt tartva kötelesek eljárni, hogy a tisztségük betöltése idején felmerült intézményi hiányosságokért akár utólag is felelőssé tehetők a felügyeleti hatóság által.

Hamis viszontbiztosítást kötöttek

A mulasztások következményeként az olaszországi határon átnyúló tevékenységre egy csaló alkuszcég révén hamis viszonybiztosítási szerződést kötött a cég. Az Africa Re viszontbiztosításáról viszont 2019-ben kiderül kiderült, hogy nem érvényes, így a CIG az ottani kezesi biztosítások káraiért saját maga kellett helyt álljon. Az ebből származó biztosítástechnikai veszteség tavaly majdnem egymilliárd forint lett, de a teljes veszteséget még mindig nem tudni. 

A botrány után a CIG Életbiztosító (a CIG EMABIT tulajdonosa) tulajdonosai között is elmérgesedett a viszony. Mészáros Lőrinc, aki a Konzum majd az Opus révén volt érdekelt a cégben eleinte ki akart szállni a biztosítóból. Később viszont úgy döntött, inkább lecseréli a korábbi, nagyrészt Bayer József által kinevezett vezetőséget. 

Jelenleg a Hungarikum Biztosítási Alkusz a CIG legnagyobb tulajdonosa, 32,85 százalékos a részesedése. A Hungarikum Alkusz Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik érdekeltségébe tartozik. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!