A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálatot folytatott le a Delta Technologies Nyrt.-nél (korábbi neve Est Media Vagyonkezelő Nyrt.), amelyben a kibocsátó közzétételeinek jogszabályi megfelelőségét vizsgálta, kiemelt figyelemmel a kibocsátó tavaly elhatározott alaptőke-emeléseihez kapcsolódó közzétételeire. Így a 2019. május 22-én eldöntött tőkeemelésre, s a tavaly július 30-án rendkívüli tájékoztatás keretében közzétett, a Delta Systems Kft. megvásárlására vonatkozó tranzakcióra, s az ahhoz kötődő alaptőke-emelésre is.

Nem tájékoztattak időben

A célvizsgálat során az MNB - előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzései során - olyan bizonyítékokat szerzett be, amelyek felvetették a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet (MAR) rendelkezéseinek megsértését.

A jegybank feltárta: a kibocsátó megsértette a tőkepiaci törvényt azzal, hogy a Delta Systems Kft. üzletrész adásvételi szerződésének aláírását követően nem tájékoztatta haladéktalanul (legkésőbb 1 munkanapon belül) a nyilvánosságot egy, a tranzakciót - s így az Est Media tőzsdei részvény értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve - érintő információról. E jogsértéssel összefüggésben az MNB - 5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett - felszólította a kibocsátót: rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége keretében haladéktalanul intézkedjen a vizsgált információ közzétételéről.

A Delta Technologies Nyrt. a célvizsgálatban emellett nem tudta igazolni, hogy a Delta Systems tranzakcióval összefüggésben közzétett, a Delta Systems Kft. 100 százalékos üzletrészéért fizetendő vételárat és a tranzakcióhoz kapcsolódó alaptőke-emelés során kibocsátandó új részvények kibocsátási árát szakmailag megalapozott módon határozta volna meg. A kibocsátó tehát a tranzakció kapcsán megalapozatlan információt tett közzé, végső soron hamis vagy félrevezető jelzést adhatott részvényei kereslete vagy ára vonatkozásában. Ezzel megsértette a MAR piaci manipuláció tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Durva bírságot kaptak

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett - a célvizsgálatot lezáró - határozatában megtiltotta számára a piaci manipulációra vonatkozó előírások jövőbeni megsértését és 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a Delta Technologies Nyrt.-re.
Az MNB korábban felfüggesztette a Delta Technologies Nyrt. 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emelésével összefüggésben kibocsátott 156 millió darab törzsrészvényének a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-re történő bevezetéséhez készített tájékoztató jóváhagyására irányuló eljárását. A célvizsgálat miatt elrendelt felfüggesztést megszüntetve az MNB most felszólította a kibocsátót, hogy megállapításaival összhangban dolgozza át a tájékoztatóját.

Egy nyilvános értékpapír-kibocsátónak folyamatosan kiemelt figyelemmel kell lennie a közzétételei és a rá vonatkozó információk megalapozottsága - s ezen belül a közzétett információk egyes elemeinek, kapcsolódó döntéseinek alátámasztottsága, utólagos igazolhatósága - követelményére. A piaci manipuláció ugyanis nem kellően megalapozott közzététellel megvalósulhat úgy is, ha a kibocsátó a rá vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezéseknek egyébként eleget tesz. A kibocsátóknak ezért a MAR generális tilalma miatt ilyen esetben is kötelessége körültekintő módon és kellő mértékben megbizonyosodniuk arról, hogy tőkepiaci tevékenységük nem ütközik az uniós rendelet piaci manipulációt tiltó rendelkezéseibe, a közzétett információk valósak, megalapozottak, kellő mértékben alátámasztottak.

Nem megalapozott információkat közöltek

Célvizsgálata keretében az MNB tehát egyelőre azt állapította meg, hogy a Delta Systems tranzakcióval összefüggésben közzétett bizonyos információk nem megalapozottak. Ezen túlmenően a kibocsátó piaci, gazdasági, pénzügyi, jogi helyzete és annak várható alakulása, valamint az értékpapírhoz kapcsolódó jogoknak a befektető részéről történő megítéléséhez szükséges adatok az engedélyezési eljárásban tovább vizsgálhatók.

Az MNB a célvizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján a kibocsátó feletti folyamatos felügyeleti tevékenysége keretében egy további határozatában - egyebek mellett - megállapította: a Delta Technologies Nyrt. a 2019. május 22-én elhatározott alaptőke-emeléssel összefüggésben tévesen azonosította a bennfentes információ keletkezésének időpontját. A bennfentes információt még ehhez a téves időponthoz képest is késve tette közzé, valamint a kapcsolódó bennfentes jegyzéket nem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze.

A Delta Systems Kft. megvásárlásával és a kapcsolódó alaptőke-emeléssel összefüggő 2019. július 30-i közzététel kapcsán pedig az MNB megállapította, hogy a kapcsolódó bennfentes információ keletkezésének időpontját a kibocsátó szintén tévesen határozta meg és az ehhez kapcsolódó bennfentes jegyzéket sem a MAR rendelkezéseinek megfelelően állította össze. Ezért és további jogsértések miatt összesen 19,8 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Delta Technologies Nyrt.-re.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!